37 éve találták meg a Titanic roncsait

1985. szeptember 1-jén, Újfunlandtól 400 tengeri mérföldnyire, 3800 méter mélyen találta meg az 1912-ben elsüllyedt hajó roncsait egy kutatócsoport. Az IFREMER óceánkutató intézettől Jean-Louis Michele kapitány-, a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet részéről pedig Dr. Robert Ballard vezette a kutatásokat.

1987 óta az RMS Titanic Inc. hét kutató- és gyűjtőakciót indított a roncshoz, és mintegy 5500 tárgyat hozott a felszínre! A cég meg kívánja őrizni a tárgyakat mindazok emlékére, akik a Titanic-kal együtt hullámsírba vesztek.

Nautile kutatóhajó

A leletek ilyen mélységből történő kiemelésében a cég tengeralattjáróval dolgozik, melynek mozgatható karjai képesek kisebb tárgyak begyűjtésére és felszínre hozására. A mini tengeralattjáróra szerelt kamerák pedig feltérképezik a tengerfenéken szétszóródott roncsdarabokat.

A Titanic megtalálása és a leletek felszínre hozása elképesztő technikai bravúrt jelent a tudósok és régészek számára, hiszen ilyen mélységből felhozott tárgyak konzerválását még senki sem próbálhatta ki ezelőtt. A felszínre emelést követően minden tárgy állapotát stabilizálják, vigyázva arra, hogy az oxigén és a fény ne károsíthassa azokat tovább. A leletek stabilizálását követően következhet a fényképezés, leltározás, és az adatbázisba való felvétel. Végül konzerválják őket, hogy száraz körülmények között se romoljon tovább állapotuk.

Csillár a mélyben

A cég kiállításokat szervez a világ sok országába, ahol minden érdeklődő megtekintheti a 110 évvel ezelőtt hullámsírba került hajóról felhozott tárgyakat és megismerheti a Titanic utasainak történetét!

Exit mobile version