A lábfetisiszta vége – A Botrány című filmről

Be kell valljam, a sokat ígérő címe, a Botrány ellenére rendkívül óvatos filmnek érzem a Jay Roach rendezte alkotást. A felszínből mindent megmutatónak, a lényeget viszont csak kapargatónak. 

A több szempontból is megtörtént eseményeken alapuló film lényege ugyanis napjaink egyik – azt nem mondom, hogy közkedvelt -, de mindenképpen kiemelt témájának, a hatalommal való visszaélés „kísérőjelenségének”, a munkahelyi, főnök-beosztotti viszonyban előforduló szexuális zaklatásnak a bemutatása lenne. A rendező mindehhez a világ egyik legbefolyásosabb helyét, a FOXNewsamerikai média-nagyvállalatot választotta, ahol Roger Ailes (John Lithgow) elnöki beosztásában valóban évtizedeken keresztül zaklatta a szép, de főleg – mivel az illető lábfetisiszta – a szép lábú, a szakmai ranglétrán minél hamarabb feljebb kívánkozó kolléganőit. A film idejére, 2015-2016-ra Roger már igencsak benne jár a korban, mondhatni egy elhízott, visszataszító külsejű, de óriási hatalommal és szakmai tudással bíró vénember, akit John Lithgow tényleg rendkívül hitelesen alakít. A kora és a kinézete ellenére azonban egy fiatal, frissen a média-nagyvállalathoz került kolléganő, Kajla Pospisil (Margot Robbie) bájainak mégse tud, és nem is akar ellenállni.

Azonban a történet e kitalált szereplőjének – mert ilyen nevű hölgy soha nem dolgozott a FOXNews-nál – a Roger általi szexuális zaklatásába is csak egyetlen pikánsabb jelenet erejéig nyerhetünk bepillantást, ahogy a két másik, ilyen névvel valóban a cégnél dolgozó, már befutott, és Gretchen Carlson esetében (Nicole Kidman) ki is rúgott kolléganő is csak mesél a történtekről. Gretchen ezt akkor teszi meg, amikor úgy dönt: feljelenti Rogert a történtek miatt, hogy egyszer és mindenkorra „véget vessen a lábfetisisztának”, s ezzel megóvja az összes többi potenciális áldozatot ettől a cégvezetőtől, és Megyn Kelly (Charlize Theron) esetében is csak mint a huszonharmadikként(!) az ügyvédek elé citált áldozat elmeséléséből értesülünk arról, hogy mit is csinált ővele Roger tíz évvel ezelőtt.

Ebben a vonatkozásban írtam tehát a cikkem elején, hogy ez egy óvatos film: ad is meg nem is, láttat is meg nem is, de valójában a szexuális zaklatás „természetrajzáról” ez se mer többet elárulni, mint amit az eddig e tárgykörben kirobbant botrányokból már eddig is jól ismerünk és tudunk. 

Ebből a szempontból tehát számomra kissé csalódás volt a film. Ennek a körítése, tehát a kevésbé hatásosan láttatott szexuális botrányt körülvevő „felszín” azonban rendkívül profi módon ábrázolódik benne: aki arra kíváncsi, hogy a FOXNewstulajdonosának, Rupert Murdocnak (Malcolm McDowell) a hatalmán keresztül maga a csatorna hogyan tudta befolyásolni, nem kevesek véleménye szerint el is dönteni Donald Trump javára az amerikai elnökválasztásokat, vagy arra, hogy hogyan is működik egy ilyen hatalmas médiabirodalom, annak érdemes megnéznie a filmet. Mert a jelenkori amerikai politikai életre és az információáramoltatás mikéntjére vonatkozóan tényleg hitelesnek éreztem a filmet. S persze a „lényegkapargató” résztől sem vitatható el a színészi alakítások lenyűgöző mivolta: Nicole Kidman, Charlize Theron és John Lithgow ragyogó alakítása. 

A filmet a debreceni Apolló moziban még pár napig megtekinthetik.

Gyürky Katalin

Exit mobile version