Az NFT a magántulajdon forradalma – Az első Debreceni Kriptonap

Fotó: Kiss Lóránt

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 16. születésnapján, 2022. 10. 01-jén tartották meg a Debreceni Kriptonapot.

Az eseményre a belépés ingyenes volt, azonban csak korlátozott létszámban volt lehetősége bejutniuk az érdeklődőknek, így is több, mint százan voltak kíváncsiak a rendezvényre, akik között akadt olyan is, aki Budapestről érkezett.

A kripto az építésről szól, arról hogyan változtassuk meg a világ működését, mert a háttérben zajló gazdasági folyamatok idővel alakulnak, és ezért a technológiába fektetünk be (például a bankkártyákat le fogja váltani a kriptovaluták használata).

Debreceni Kriptonap
Fotó: Kiss Lóránt

Fontos fogalmak:

NFT (non-fungible token): A digitális tulajdonjog biztosítható általa. Olyan módon hasznosíthatóak például, hogy a zenészek megkapják a dalaikért kifizetett jogdíj 90%-át a Spotify-jal szemben, ahol ez a százalék sokkal alacsonyabb.
Blokklánc: Egy fizikailag megosztott, de logikailag egységes adatbázis, mely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi a hamisítást és az utólagos módosítást kizáró módon.
Bitcoin: A legelső és legismertebb nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, azaz kriptovaluta. Állandóan változik az árfolyama, de az elmúlt öt napban 8 millió 200 ezer forint feletti ára van egyetlen Bitcoinnak.

Az esemény két részből tevődött össze. A terem egyik végében volt egy színpad, ahol szakemberek előadásokat tartottak, míg a másik oldalon ezzel párhuzamosan három stand várta az érdeklődőket.

A színpadon öt szakmai előadást tartottak és egy kerekasztal-beszélgetést. Az előadásokat Béke Tamás szakmai szervező és Bitcoin tanácsadó műsorvezetése keretezte. Az előadásokról röviden:

Fotó: Kiss Lóránt

A kerekasztal-beszélgetésen – ahova becsatlakozott még az előadók mellé Nagy Gábor, a Cryptofalka alapítója – szóba került, hogy a hatalmi elit inkább hasznot húzna belőlük, minthogy betiltsák a kriptovalutákat. Felhívták arra is a figyelmet, hogy ez az egész egy annyira új terület, hiszen 2009-ben indult, hogy nem lehet megmondani, hogy mi fog történni évek múlva. Valamint ellátták a következő tanácsokkal a kriptovaluták világába befektetni vágyókat:

Az előadások komolyak voltak, de nem szárazak, az előadók közérthetően, az alapoktól kezdve magyarázták el szakterületeik legfontosabb részeit.

Fotó: Kiss Lóránt

A standok a következők voltak:

Illetve volt még egy 12 kérdéses online kvíz is, amit egy QR-kóddal lehetett kitölteni, a nyeremény egy 23 000 Ft értékű kriptotárca volt. A kriptotárca a kriptovaluták biztonságos tárolására szolgáló fizikai adathordozó.

A következő Debreceni Kriptonapot ismét egy születésnaphoz kötik a szervezők, 2023. 01. 09-én lesz 14 éves a Bitcoin, amit a kriptoközösség megint a MODEM-ben ünnepelhet majd.

Fotók: Kiss Lóránt

Exit mobile version