Lassan az eperszezon végéhez közeledünk, ezért még most érdemes kipróbálni néhány receptet, ami ebből a finom gyümölcsből készül.

A tortákon, szörpökön és lekvárokon túl még számos dologra alkalmas az eper. Ízletes, szemet gyönyörködtető és nem utolsó sorban egészséges üdítő italt is készíthetünk belőle.
Aki jártas a bodzaszörp készítésben annak könnyebb dolga van, de aki még nem próbálta, annak javaslom az előbbi elkészítését is. Még jártunkban keltünkben találkozhatunk gyönyörűen virágzó bokrokkal. Érdemes olyan helyről begyűjteni a bodzát, ami nem túl forgalmas, hogy a növény ne legyen szennyezett.
A fermentálás egy ősrégi módszer, amellyel természetes úton tartósították az élelmiszereket, az eljárás során mikroorganizmusok (baktériumok, élesztők, penészek) lebontják az élelmiszer szénhidrátjait, ezért az íze és tápanyagtartalma is megváltozik
A fermentált zöldségek és gyümölcsitalok fogyasztásával egy egészen új világ nyílik meg előttünk és számtalan kreativitásra ad lehetőséget a konyhában. A legfontosabb pedig talán az, hogy ezeknek az ételeknek és italoknak a fogyasztásával bélflóránk helyre áll, ezáltal egyre egészségesebbé válunk.
Íme a bodzaszörp epres változata:
*1 db 4 literes üveg
* 5-6 db virág
* 1 db citrom
* 1 evőkanál C vitamin (aszkorbinsav)
* 25-30 dkg cukor
* eper ízlés szerint
* kb. 3,5 l meleg víz.
A konyhában 20-25 fokon 4-7 napig érleljük. Amikor már pezseg, leszűrjük, üvegekbe töltjük és egész nap elfogyasztjuk hogy ne kelljen hűtőbe tárolni, mert hidegen fogyasztva, bármi lefagyasztja az emésztési folyamatainkat.