Boldog Születésnapot Meryl Streep!

Ma ünnepli 71. születésnapját a háromszoros Oscar – és nyolcszoros Golden Globe- díjas amerikai színésznő: Meryl Streep.

Meryl filmes karrierje még 1977-ben a Júlia című filmben kezdődött és jelenleg is a világ egyik legelismertebb színésznője. Imádjuk az alakításait, és még most is szuperül néz ki a filmvásznon.

Első Oscar-díját 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott szerepléséért kapta. Ahol Joanna szerepét játszotta el, aki férjét és fiát elhagyva, egyedül kezdett új életet. Majd 1982-es Sophie választása című filmben nyújtott alakításáért ismét Oscar-díjat kapott.

2008 nyarán mutatták be a mozik a Mamma Mia! című musicalt, az ő főszereplésével. A film az egész világon kasszasiker lett: 609 millió dollár összbevételt gyűjtött össze a moziknál és számos díjat nyert.

2009-ben a Hollywood Report Hollywood legjobban fizetett színésznőinek listáján harmadik helyezést ért el 24 millió dolláros bevételével, amelynek zömét a nagy sikerű Mamma Mia! film musicalnek köszönhette.

2009. január 7-én az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb közönségdíján, a People’s Choice Awardson Streep kapta a legjobb dal elénekléséért járó díjat, amit 50 millió ember szavazata alapján ítéltek oda. A színésznő korábban ezelőtt már kilencszer elnyerte az elismerést.

2011-ben pedig A Vaslady című filmben nyújtott főszerepért ismét Oscar-díjra jelölték, immáron 17. alkalommal, amelyet el is nyert, így megszervezve a harmadik Oscar- díját. A filmben az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét, a visszavonult, alzheimeres, viszkiző Margaret Thatcher-t alakítja olyan átérzéssel, hogy a film sokkal inkább szól színészi képességeiről, mint magáról a Vasladyről.

Huszonegy jelölésével ő a legtöbbször jelölt színésznő az Oscar-díj történetében, amelyből hármat váltott győzelemre és harmincegy jelölésével szintén a legtöbbször jelölt színésznő a Golden Globe- díj történetében is.

 

 
 
 
 
 

Exit mobile version