Debreceni méhészet hozza el a Virágbékét

Fotó: Tutor Linda

Immunerősítő finomság, a természet negédes csemegéje. Az ezerarcú méz soha nem fog kiesni a gasztronómia divat-portfóliójából, azonban egy debreceni méhészet még a jól bevált recepten is tudott forradalmasítani. Íz-fúziói révén a nemzetközi siker sem váratott magára sokáig. Beköszöntött a Virágbéke kora, amiről Gál Attila méhész mesélt nekünk részletesen. Interjú.

AVirágbékeszó hallatán picit elmosolyodom. Most, a rekordokat döntögető aszály kellős közepén milyen jó is lenne mindenkinek,ha tényleg beköszöntene a Virágbéke kora.Pont ezért voltam kíváncsi a brand mögött húzódó történetre, a természetvédelmi területeken időző és dolgozó méhcsaládokra, a mostani szélsőséges időjárási viszonyok hatásaira és arra, hogy az Y és Z generáció vajon milyen mézekre vevő?

A Virágbéke brand ugyan még csak 2 hónapja létezik, azonban a családom 37 éve foglalkozik mézzel.

kezdi történetük részletezését Gál Attila, akire a manufaktúra honlapja a vezető méhész titulus mellett méz sommelierként is hivatkozik.
Fotó: Tutor Linda

Gyerekkorának szerves része volt a méz, már totyogóként is ott sétálgatott a kaptárak környékén, és segédkezett a pergetéseknél. Nem csoda, ha a méz iránti szeretetet ő is tovább vitte, sőt tovább fejlesztette.

13 éve vettem át a termelést és az értékesítést, a szüleim a mai napig dolgoznak velem a háttérben, de én viszem már a vállalkozást. Mint a legtöbb méhész, ők is piacozással kezdték anno, és létrehozták a Gál méhészetet, ami termelői címkével 20 éven keresztül ezen a néven futott. Én közben belevágtam a BeoBee Méhészetbe, ami a Virágbéke elődje. Azzal az idősebb korosztályt próbáltuk megcélozni. 2 hónapja hoztuk létre a Virágbékét, ami viszont az Y és Z generációhoz igyekszik közelebb vinni a mézet, és a fogyasztásával járó élményt.

Hozzáteszi, hogy a Virágbéke mézek nem egyszerű mézek.

Olyat akartunk kínálni a vásárlóknak, ami még nincs a méhész piacon, ami különleges, ami akár azoknak is vonzó lehet, akiknek a hagyományos mézek túl klasszikusak. Ezek a különlegességek az ízesített termékeink. Van tejcsokis, étcsokis, gesztenyés, epres, feketeribizlis és még sok más ízkombinációnk, lassan felsorolni is nehéz. Ami lényeges, hogy egyikhez sincs hozzáadva tartósítószer, vagy más mesterséges adalékanyag. A csokis esetében például venezuelai tejcsokoládé és akácméz alkotja az összetevőket, más, oda nem illő dolog viszont nincs az üvegben.

A Virágbéke Méz Manufaktúra BIO mézeket is kínál; a különleges, Hortobágyi Nemzeti Park védjegyes, BIO Hortobágyi vadvirágméze is elhozott egy csillagot a gasztronómiai Oscarról, a Great Taste Awards-ról. A zsűri a vadvirágok esszenciáját tartalmazó méz elragadó ízét, tiszta borostyánsárga árnyalatát, liliomos jegyeinek finomságát emelte ki, de méltatta a gyógynövényes-virágos jegyek harmóniáját is. Hogy pontosan milyen mézek kerülnek ki az újhullámos cívisvárosi méhészet kezei közül, és milyen sztorik húzódnak meg a gasztro különlegességek mögött, arról bővebben a honlapjukon, és közösségi oldalukon olvashatnak.

Fotó: Virágbéke Méz Manufaktúra

A krémméz kifejezés sem ugrik minden nap az átlagember szeme elé az üzletekben, ez is a manufaktúra egyik különleges alkotása.

A krémméz igazán különleges dolog. Magyarországon az él a köztudatban, hogy ha egy méz kristályos, akkor az valószínűleg hozzáadott cukrot tartalmaz és nem megfelelő a minősége. Ez nem igaz. Igyekszünk ezt a tévhitet abszolút eloszlatni a fejekben. Emiatt hoztunk létre több olyan mézet, ami bár kristályos szerkezetű, mégis lágy, krémes textúrájú. A mézhez nem adunk hozzá semmilyen adalékanyagot, csak összetörjük egy speciálisgéppel a kristályokat, ami miatt kenhetővé, a visszajelzések alapján pedig kifejezetten népszerűvé is válik, ugyanabban a minőségben.

Ide kapcsolódik. Olvasta már?

A finom innovációt pedig nemrég egy nemzetközi zsűri is elismerte.

Még tavasszal beneveztünk a London Honey Awards-ra, ez egy igen komoly szakmai verseny Európán belül, úgynevezett „méz Oscar”. Két mézünket indítottuk el a megmérettetésen és igen jól is szerepeltek, hiszenaz Ábrándos délibáb néven futó Hortobágyi BIO vadvirágmézünk arany minősítést kapott, míg repce krémmézünk (Ildikó szívem) a legmagasabb, platina minősítést hozta el nekünk. Mindkét eredményre borzasztóan büszkék vagyunk! Neveztünk Dubaj hasonló gasztroversenyére is egy akác, illetve egy gesztenyemézzel, ahonnan szintén nem jöttünk haza üres kézzel: mindkét mézünk silver minősítést érdemelt ki. Emellett megmérettetett két mézünk a Great TasteAwards-on is, ahonnan szerencsére csillagokkal tértünk haza. A lehető legtisztább fajta mézekkel igyekeztünk nevezni, ezek pedig nemcsak megfeleltek a kritériumoknak, hanem rangos csillagokat is érdemeltek.

Fotó: Tutor Linda

A Great TasteAwardsról

A Great TasteAwards, az angliai FineFood Céh által szervezett gasztronómiai verseny, melyet az élelmiszeripari Oscar-díjként emlegetnek világszerte. Több, mint 10.000 nevezett terméket értékel a független szakmai – séfekből, étel kritikusokból, szakértőkből álló – 500 fős zsűri, 35 kategóriában, vakteszteken keresztül. A díjazott termékek egy-, két- vagy háromcsillagos minősítést nyerhetnek, amelyek egyben jelzések a fogyasztók felé, hogy kiemelkedő minőségű és ízvilágú terméket vásárolnak. AVirágbéke Méz Manufaktúra két mézét is méltatta a nemzetközi szakmai zsűri. Gesztenyemézük 2 csillagot kapott, amelyet a versenyre nevezett élelmiszerek csupán 10%-a nyerhet el, Hortobágyi BIO vadvirágmézük pedig ugyancsak kiérdemelt egy csillagot. 

Az aszály hatásai mellett sajnos nem lehet elmenni idén. A város betondzsungelének kellős közepén is érzi a következményeit mindenki, így félve gondol bele az ember, hogy mit élhetnek át a méhészetek, és apró dolgozóik, a méhcsaládok ebben a csapadékszegény időben.

Sajnos a méhcsaládok nagyon megsínylik ezt az időszakot, nagyon kevés mézelő vadvirág van a mezőkön az eső hiánya miatt. Még most benne vagyunk a szezonban, így nem látjuk a pontos végkifejletét, de az biztos, hogy érezni fogjuk a bőrünkön. Óriási virágpor és nektárhiány van, ami azért is szörnyű, mert pont erre a két élelmiszerre van elsősorban szüksége a méheknek.

Fotó: Virágbéke Méz Manufaktúra

A Virágbéke népes dolgozói gárdája– azaz a méhek –főként természetvédelmi területeken, nemzeti parkokban végzi hivatását. Nem csak itt, a méhészet bázisához, Debrecenhez közel, hanem az egész országban.

Ez a hivatás egész éves vándorlással jár. A különböző mézelő növényekért bejárjuk az egész országot tavasztól késő őszig, de a telet mindig itt töltik a méhek Debrecen mellett. Körülbelül 300 méhcsaláddal dolgozunk, ez elég soknak mondható, de a méhészeti ágazatban nem extrém létszám, inkább közepes kategória. Nagyon sok munka van a szállításukkal, ennyi kaptárat nem egyszerű mozgatni az ország egyik végéből a másikba, ennek a logisztikája is komoly tervezést, szervezést igényel.

Fotó: Tutor Linda

Mint mondja, ahogy közeleg a szezon vége, egyre közelítenek a méhek is Debrecenhez, most is a környéken dolgoznak.

Most a Hortobágyi Nemzeti Park területén vannak a családok. Ott még van pár olyan növény, ami kap vizet. Az aszály miatt sok növény gyökere értelemszerűen nem kap vizet, így kiszárad. Ott vannak olyan növények, melyeknek a gyökere mélyebben van, így még mézelnek. Persze koránt sem biztos, hogy ezekből lesz gyűjthető mennyiségű méz. Régen konvencionális méhészetként tevékenykedtünk, és azt tapasztaltuk, hogy főleg repcevirágzás idején több méhcsaládunk is elpusztult, vagy beteg lett a környezetükben a gazdák által használt növényvédő szerek miatt, így eldöntöttük, hogy kíméljük őket amennyire csak lehet. Kizárólag érintetlen, szennyeződésmentes területre visszük a méhcsaládjainkat.

A Virágbéke minden létező platformja fiatalos, lendületes, trendi. Mintha valamelyik népszerű app felülete lenne, és nem egy méhészeté. A közvetlen, önreflexív, humoros hangvétel, valamint az ízesített innovatív termékek kimondottan a fiatal generációt hivatottak megtalálni, ami a jelek szerint sikerül is. 

A honlapunkkal, a márkanévvel, a kommunikációs stílusunkkal és a mézeinkkelelső sorban az Y és Z generációt céloztuk meg. Újhullámos magyar méhészetként igyekeztünk minden mézünk mögé egy sztorit, különleges tartalmat is beépíteni, ami még érdekesebbé teszi az üvegekben rejlő finomságokat. Ha a fogyasztását nézzük ennek a korosztálynak, akkor egyértelműen látszik, hogy a hagyományos mézek háttérbe szorulnak esetükben, viszont az ízesített termékeinket nagyon szeretik. A hagyományos mézeink inkább az idősebbek körében fogynak.

Fotó: Virágbéke Méz Manufaktúra

A Virágbéke bebizonyította, hogy a méz lehet egy trendi finomság, és nem csupán a nagyi kamrájának polcain figyelő csemege. Megfér más ízek mellett, sőt, tökéletes egyveleget képes alkotni a bogyós gyümölcsöktől a fáról lepotyogó gesztenyén át a legkrémesebb csokoládékig, mindennel. A Virágbéke felkínálja ezt az édes életérzést, amibe ha belekóstol az ember, később még többet akar az ízharmóniából.

Köszönöm az interjút!

Gál Attila nemrég az Alföld Televízió KONTENT című műsorának volt a vendége. A beszélgetést itt nézhetik vissza:

Exit mobile version