Életmentő készülék Debrecen belvárosában

Defibrillátort helyezett el az Új Városháza (Kálvin tér 11.) épületének Vár utcára néző külső falára Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kajás Robi konyhahálózat és a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Területi Szervezete.

A külső félautomata defibrillátor használatát az átadás után a szakemberek mutatták be. Az életmentő készüléket – amely elektromos kisülésekkel képes újraindítani a vérkeringést – bárki használhatja, mert az lépésről lépésre tájékoztat a teendőkről egészen a mentők megérkezéséig. A berendezés kompatibilis az Országos Mentőszolgálatnál használt gépekkel, így a helyszínre érkező szakemberek gördülékenyen átvehetik az eseteket.

A defibrillátort a Kajás Robi konyhahálózat adományozta a Debrecenben élők biztonsága érdekében. A vállalkozás minden eladott étel árából 50 forintot karitatív célra fordít. A cég 2015 februárjában Life Pak típusú defibrillátort vásárolt az így összegyűlt pénzből, hogy az a nap 24 órájában nyilvánosan elérhető legyen Debrecen központjában. A szervezet vállalja a készülék karbantartását is. A berendezés üzembe helyezéséhez, folyamatos elérhetőségéhez a cég partnernek kérte fel Debrecen önkormányzatát és a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Területi Szervezetét.

A pénteki átadó eseményt Ujvárosy Andrásné, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének igazgatója nyitotta meg. Beszédet mondott Papp László, Debrecen polgármestere, aki egyben az ügy védnöke is, Nagy Róbert, a Kajás Robi konyhahálózat tulajdonosa, valamint Szép Imre mentőorvos, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke. Az újonnan átadott félautomata defibrillátorral újraélesztési bemutatót is tartottak.

Fotók és videó: Miskolczi János

Exit mobile version