Elítélték a pocsaji tudathasadt késes támadót

Illusztráció. Kép: freeimages.com/anafa

A Via Video rendszer segítségével tárgyaláson hirdetett ítéletet a Berettyóújfalui Járásbíróság 2021. november 24-én annak a vádlottnak az ügyében, aki késsel a kezében megöléssel fenyegette a rendőröket.

2020. július 3-án délután a vádlott ittasan az egyik élelmiszerüzlet ajtaját verte Pocsajban. Éppen arra közlekedtek a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság egyenruhásai, akik felszólították a férfit, hogy fejezze be. A 30 éves férfi ekkor a rendőrök felé fordult és a kezében tartott 8 centiméter pengehosszúságú késsel megindult feléjük. A férfi azzal fenyegette a rendőröket, hogy kibelezi őket, ha nem mennek el. A főtörzsőrmester a támadás elhárítása érdekében magához vette a szolgálati gépkocsiból a rendőrbotot és a könnygázt.

Ezt látva a férfi megállt, majd hátrálni kezdett, de közben továbbra is megöléssel fenyegette az egyenruhásokat. A vádlott egy közeli utcába bement, közben a késsel folyamatosan fenyegetően lépett fel, azzal az őt követő rendőrök felé fordult és hadonászott. A helyszínre érkezett erősítéssel a férfit bekerítették, hátulról lefogták, megbilincselték és előállították a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra. Az őrizetbe vett férfi letartóztatását a bíróság 2020. július 6-án rendelte el.

Az ítélet

Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a 30 éves férfit felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakban, ezért 3 és fél év börtönre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Dr. Kiss László bíró súlyosító körülményként vette figyelembe többek között azt, hogy a vádlott két korábbi felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a bűncselekményt, illetve a férfi önhibájából eredő ittas állapotban támadt a rendőrökre. Nyomatékos enyhítő körülménynek számított, hogy a férfi tudathasadásos elmebetegségben szenved, ami miatt a beszámítási képessége közepes fokban korlátozott.

Előzmények

A korábban kiszabott két szabadságvesztés büntetés végrehajtását – 1 év 4 hónap, valamint 1 év 8 hónap börtönbüntetést – a bíróság utólagosan elrendelte.

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete jogerős, azt mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vették.

Forrás: Debreceni Törvényszék

Exit mobile version