Emelkednek a családi ellátások összegei

Változnak a családi ellátások összegei

A minimálbér emelkedésével együtt emelkednek a családi támogatások összegei is, közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Ahogyan a HajduPress is megírta korábban, a minimálbér 2023-tól bruttó 232.000 Ft-ra, a garantált minimálbér összege pedig 296.400 Ft-ra emelkedik.

Mivel a családi ellátások összegének megállapítása a minimálbér összegével áll szoros összefüggésben, így 2023-tól változik a gyed és a gyod összege is. Hornung Ágnes ismertette a pontos összegeket: a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege bruttó 324.800 forintra nő, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál bruttó 162.400 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében bruttó 207.480 forintra emelkedik. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) bruttó 232 ezer forint lesz januártól

baby holding person s index finger
Photo by Pixabay on Pexels.com

A korábbi évekhez hasonlóan a csecsemőgondozási díj összege a napi átlagkereset 70%-a. Azok igényelhetik, akik a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napos munkaviszonnyal rendelkeznek. A CSED folyósítása a szülés előtt 28 nappal megkezdhető. GYED egészen addig nem igényelhető, amíg az újszülött be nem tölti a 169. napot.

Exit mobile version