Görögország lángokban – Képekkel

Kép: Getty Images AFP

Turisták és lakosok ezreit menekítették ki a görög fővárostól, Athéntól északra, mivel az erdőtüzek az egész országban szétterjedtek.

Az erős szél és a magas hőmérséklet megnehezíti a lángok megfékezését, amelyek eddig legalább két embert megöltek, köztük egy tűzoltót.

Több mint 150 tüzet jelentettek. Hat területen van magasfokú riasztás.

Magyarországhoz hasonlóan Görögország is extrém időjárással küzd. Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök szerint a tüzek azt mutatták be, hogy mennyire valóságos is az éghajlatváltozás.

Görögország
Kép: EPA

Tűzoltók százai próbálják megfékezni a tüzet mintegy 20 vízbombázó repülőgéppel. De mivel az ország már nem bír a tűzzel, további tűzoltókat és repülőgépeket küldenek az Egyesült Királyságból, Franciaországból és az Amerikai Egyesült Államokból.

A kiszámíthatatlan szél miatt legnagyobb lángok Athén északi részén vannak. Egy 38 éves önkéntes tűzoltót megölt egy rázuhanó villanyoszlop a külvárosban. A másik áldozat az athéni kereskedelmi kamara elnöke, Konstantinos Michalos volt. További 20 ember sérült meg.

A tűz továbbra is terjed annak ellenére, hogy a hőmérséklet a hét eleji 40°C-ról 35°C-ra csökkent.

Kép: Getty Images AFP

Már emberek ezreit utasították, hogy hagyják el otthonukat.

Az ősi Olimpia közelében, az olimpiai játékok szülőföldjén is tűzvész van.

Nikos Hardalias miniszter szerint a tűzoltók rendkívül veszélyes körülményeknek vannak kitéve.

„Az erdőtüzek soha nem látott intenzitásúak és terjedésűek, minden tűzoltónk az önkéntesekkel együtt éjjel-nappal harcol, hogy mentsék az emberek életét”

mondta.
Kép: Reuters

Forrás: BBC

Exit mobile version