Ha nyár, akkor is egyetem

Megkezdte hétfőn 92. tanévét a Debreceni Nyári Egyetem, amelyre idén 33 országból 160 külföldi hallgató érkezett, hogy elsajátítsa a magyart mint idegen nyelvet és ismerkedjen hazánk kultúrájával, történelmével.

Idén a szláv anyanyelvű országok – Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Oroszország és Ukrajna – képviseltetik magukat a legnagyobb, csaknem 50 fős létszámban. Őket követik az angolszász országok: Kanadából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Új-Zélandról mintegy harmincan érkeztek, de az ázsiai diákok körében is nagyon népszerű a nyári egyetem, olyan távoli országokból jöttek hallgatók, mint Indonézia, Tajvan és Izrael. A legidősebb diák 78 esztendős, míg a legfiatalabb 15.

 

– Az elmúlt századokban peregrinusok járták a világot, Debrecenből indulva, ennek emlékét őrzik a Debreceni Egyetem Aulájának üvegablakai is, jelezve, hogy a városnak mindig fontos volt a nemzetközi kapcsolatok ápolása, amely ma abban is megnyilvánul, hogy az egyetem szeretettel fogadja a tanulni vágyó külföldi diákokat – fogalmazott a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Csernoch László. Az intézmény tudományos rektorhelyettese a Nyári Egyetem szerepének fontosságát hangsúlyozva kiemelte: – A magyar nyelv és kultúra ápolása ugyanolyan fontos, mint az, hogy tudós főket képezzünk.

– Debrecen történelmi hagyománya, hogy élen jár a magyar kultúra megőrzésében és terjesztésében, mintegy hidat képezve a külföldi országok és hazánk között. Ennek jó példája a nemzetközi iskola, a német nyelvű általános és középiskola indítása, valamint a két tannyelvű képzés erősítése – mondta Barcsa Lajos alpolgármester, aki fontosnak tartja, hogy a város gazdasági kapcsolatai is hasonló léptékben erősödjenek.

A résztvevő diákok több mint a fele érkezik ösztöndíjjal, illetve kap valamilyen kedvezményt. Legtöbben a Tempus Alapítvány ösztöndíjával tanulhatnak, öten Debrecen város ösztöndíjában részesültek, Sumen, a testvérváros is szponzorál egy diákot, és négy hallgató jön a Clevelandi Magyar Közösség támogatásával.

A Nyári Egyetem egyik legfőbb partnere a Bölcsészettudományi Kar (BTK), amelynek oktatói, hallgatói aktív részesei az oktatásnak és a szabadidős programoknak.

– Az együttműködés, amely hosszú évtizedekre nyúlik vissza, nem merül ki csupán a nyári kurzusokon való közreműködésben, hiszen kínai egyetemekkel együttműködve érkeznek hozzánk diákok, akik a magyart mint idegen nyelvet sajátítják el – diplomát is szerezve – a Debreceni Egyetemen – emelte ki Csatár Péter. A BTK dékánhelyettese hangsúlyozta: a hároméves képzést megelőző egyéves előkurzus nem valósulhatna meg a Nyári Egyetem oktatóinak munkája nélkül.

Csatár Péter bejelentette, hogy a kar idén egy oktatói és egy hallgatói ösztöndíjat adományoz, amelyeket ebben az évben egy kínai és egy japán diáknak ítéltek oda.

– A hagyományok megőrzésével megújulni – ez a cél vezetett tíz évvel ezelőtt – mondta Szaffkó Péter, aki egy évtizede vette át az intézmény vezetését. – Fontos a nyelvórák mellett a különböző kiscsoportos programok szervezése, amelyekkel további kulturális ismereteket szerezhetnek Magyarországról a hozzánk érkezők, akiket így még jobban arra késztethetünk, hogy magyarul tanuljanak – emelte ki az igazgató.

Az irodalom iránt érdeklődőket szövegolvasási órák várják, akik pedig a magyar konyhával szeretnének megismerkedni, ellátogathatnak a „magyar konyha” elnevezésű programra, ahol nem csak kóstolhatnak, de megtanulhatják a hazai ételek elkészítését is. A város és a történelem iránt nyitott diákok pedig minden második héten éjszakai városnézésen vehetnek részt.

A Nyári Egyetem augusztus 16-án zárja kapuit.

(unideb.hu)

Exit mobile version