Hajdú-Bihar megye élen jár haltermelésben

Fotó: magro.hu

Csaknem 4 százalékkal több halat termeltek a tógazdaságok az országban.

Négy százalékkal nőtt a hazai haltermelés az elmúlt évben, Hajdú-Bihar megye továbbra is jelentős mennyiségű hallal látja el az üzleteket- írja az Agrárközgazdasági Intézet.

A haltermelés döntő hányadát több éve változatlanul három régió adja, így 2020-ban is az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön koncentrálódott a halhústermelés 84,3 százaléka. Megyénként vizsgálva a legtöbb halat továbbra is Hajdú-Bihar megyében termelték.


Az összefoglaló szerint, a tógazdaságok étkezési célú haltermelése az elmúlt évben

82,7 százaléka ponty volt, az előállított ponty mennyisége 480 tonnával nőtt 2019-hez képest. A hektáronkénti összes halszaporulat 525 kilogramm, míg a pontyszaporulat 439 kilogramm volt tavaly.

A horgászással értékesített halak mennyisége már más előjelet mutatott a 2019-es számokhoz képest. Az így eladott hal 231,9 tonna volt 2020-ban, ami 3,5 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 240,3 tonnához képest.

A magyarországi haltermelés meghatározó bázisát a halastavak adják, ezek összterülete 26 585 hektár volt 2020-ban. A halak és halászati termékek exportértéke 2020-ban 6,1 milliárd forintot, importértéke 38 milliárd forintot ért el tavaly.

Exit mobile version