Ilyen volt a 2024-es Pride

Budapest, 2024. június 22. A 29. Budapest Pride résztvevõi a belvárosban 2024. június 22-én. MTI/Hegedüs Róbert

Június 22-én, szombaton tartották meg az LMBTQ közösség és támogatóik felvonulását, emberi jogi tüntetését a 29. Budapest Pride-on a fővárosban. A meleg büszkeség napi felvonulás résztvevői a szexizmus, a homofóbia és transzfóbia mellett a rasszizmusra, a lakhatási válságra, az ökológiai krízisre és a demokráciába vetett hit válságára is fel akarták hívni a figyelmet.

A szivárványos zászlókat lobogtató menet a Podmaniczky utcából indult a Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út, Hősök tere útvonalon a Városligetbe, a Vajdahunyad vára előtti zöld területen felállított színpadhoz, ahol Karafiáth Orsolya költő, műfordító unalmasnak nevezte azt, hogy mindig küzdelemről, bántásról és kirekesztésről kell beszélni. Bírálta a kormányt, amely mindent megtesz azért, hogy a homofób hangok hallhatóak legyenek. Ilyen például a házasság és az örökbefogadás korlátozása.

A „Vedd vissza a jövőd” mottóval útjára indult menetben öt teherautóról szólt a zene, a részvevők a teherautók platóján és a tömegben táncoltak.

Egy résztvevő hölgy az Euronews számára így fogalmazott:

A szűkebb környezetem természetesen elfogad olyannak, amilyen vagyok, hogy én lányokhoz vonzódom, hogy egy lánnyal képzelem majd el az életemet. De azt kell mondjam, hogy a nap mint nap sulykolt gyűlöletkeltő, a társadalmat megosztani akaró, fentről jövő üzenetek kezdik megtenni hatásukat. Hiszen ne feledjük: ha sokszor hallasz valamit, előbb utóbb kezded elhinni

nyilatkozta David Pressman amerikai nagykövet.

A demonstrációt támogató országok magyarországi külképviseleteinek munkatársai egy „Diplomats for pride” feliratú molinó mögött meneteltek. A demonstrálókkal tartott David Pressmann budapesti amerikai nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Idén 35 ország budapesti nagykövetsége és több kulturális intézet állt ki közös nyilatkozatban az ellen, hogy az LMBTQI-közösség tagjai politikailag motivált célpontok legyenek. A diplomáciai állásfoglaláshoz idén először Lengyelország is csatlakozott.

Egy év alatt láttunk könyvesboltokat bírságot kapni, amiért nyíltan árultak könyveket, láttunk kirúgott múzeumigazgatókat, mert LMBTQ-embereket ábrázoló fényképet állítottak ki, láttunk meleg politikai aktivistákat, akiket pedofilnak neveztek

nyilatkozta David Pressman amerikai nagykövet.

A helyzet tehát komoly, és nyilvánvalóan aggasztja a magyarokat. Ez egy csodálatos ország, a kiállás és a szabadságharc leggazdagabb történelmével. Az itt most felvonuló emberek a lehető leghelyesebben lépnek fel, élve a történelmükkel, és az Amerikai Egyesült Államok mellettük áll ebben”

tette hozzá.

Az Euronews a felvonulókkal sétáló Karácsony Gergellyel menet közben készített villáminterjút.

A Pride nemcsak egyszerűen a szexuális kisebbségek kiállása saját maguk mellett, ez egy szeretetünnep Budapesten. Egyre többen, egyre többféle ember jön el, és hozzájárul ahhoz, hogy Budapest egy sokszínű és szabad hely legyen

nyilatkozta a városvezető.

Néhány ellentüntető a Dózsa György útnál tűnt fel, többek közt „A házasság Magyarországon 1 férfi és 1 nő szövetsége, nyugodjatok bele” feliratú transzparenseket tartva a magasba. Teleki Béla, a madridi alapítású nemzetközi konzervatív lobbiszervezet, a CitizenGo programfelelőse az MTI-nek elmondta, azért jöttek, hogy kifejezzék, Magyarországon a csendes többség a hazájára és a családjára büszke. Mint fogalmazott, meg kívánják akadályozni, hogy az LMBTQ ideológia beférkőzzön a családokba, megmételyezze a társadalmat.

A Budapest Pride felvonulás résztvevői a Vajdahunyad váránál felállított színpadon zenészek produkcióit, illetve aktivisták beszédeit hallgathatták meg.

Forrás: MTI és Euronews

Exit mobile version