Jobb minőség, magasabb ár- kezdődik a dinnyeszüret

Fotó: Shutterstock

Idén csaknem 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét.

Az egymást érő hőhullámok kedveztek a dinnyetermesztésnek, hétvégén pedig indul a szezon a hagyományos szürettel- derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből. Mint írják, a szüret

az ország déli térségeiben kezdődik hétvégén, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Az inputanyagok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen nőtt a bekerülési költség, így várhatóan a görögdinnye – ahogy más zöldségek és gyümölcsök is – a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra.

Hozzátették: az idén mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, és csaknem 150-160 ezer tonna termés várható.

Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm/fő évente, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt emelkedhet is, méghozzá csaknem két kilogrammal.

A termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete azt kéri a kiskereskedőktől, hogy lehetőleg ne akciózzák le az import dinnyéket – lévén jelentős mennyiségű olasz, drágább dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben – így ugyanis levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére. Ez a kamara szerint a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné.

A hazai szabadföldi görögdinnye szedését július 10. körül kezdik, és egész szeptemberig folyamatosan várható majd friss magyar dinnye. Elsőként Baranyában és Békésben érik, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben.

A magyar görögdinnye csaknem 70 százalékát hazánkban adják el, 30 százaléka kerül exportpiacra. A közlemény szerint a külpiacokon az elmúlt években komoly konkurensek jelentek meg, de az idei várhatóan jó és nagy mennyiségű termés előrelépést hozhat.

Exit mobile version