Mattia Binotto így búcsúzott Vetteltől

Mattia Binotto a mozgatórugója Sebastian Vettel szezonvégi távozásának a Ferraritól. A Scuderia csapatfőnöke nem akart új szerződést ajánlani a négyszeres világbajnoknak, most így búcsúzott a német pilótától.

Sebastian Vettel vasárnap, Abu Dhabiban, utolsó Forma-1-es versenyét teljesíti a Ferrari pilótájaként. Mattia Binotto csapatfőnök tisztelgett a négyszeres világbajnok, olaszokkal elért eredményei előtt. „Sebastian a történelem harmadik legtöbb győzelemmel rendelkező pilótaként hagyja el a Ferrarit. Csak Michael Schumacher és Niki Lauda voltak jobbak nála. Ez önmagában is megmutatja azt a hatalmas teljesítményt, amelyeket nálunk hagyott” – mondta Binotto.

Az biztos, hogy „Sebastian nemcsak a történelmünk részévé vált, hanem mindig a családunk tagja marad” – mondta az 51 éves olasz. Binotto tavasszal megmondta Vettelnek, hogy a szerződése év végén lejár és a Ferrari nem újítja meg azt. A heppenheimi versenyzőt 2021-ben a spanyol Carlos Sainz Jr. váltja, Seb januárban átül az Aston Martinba (idén még Racing Point).

Novemberben Binotto elárulta, hogyan készült a májusi beszélgetésre, amely keretein belül végül Vettelt kirúgták: „Mielőtt felhívtam volna, háromszor megismételtem a fejemben, hogy mit és hogyan mondjak meg neki” – mondta Binotto a Sky Italia-nak . A döntés „nem volt könnyű számunkra, mert szeretjük őt azért, amilyen volt velünk, a viselkedéséért ,és azért, amit a csapatnak nyújtott” – mondta az olasz csapatvezető.

„A csapat és én észrevettük, hogy a szezon végén már nem volt közös vágy a jövőbeni közös munkára” – idézzük Vettelt akkori Ferrari sajtóközleményében – és nem csak finoman emelhetjük ki a feszült légkört közte és Binotto között: „A lehető legjobb eredmények elérése érdekében ebben a sportágban mindenkinek fontos, hogy tökéletes összhangban dolgozzon.”

Vettel nagy reményekkel érkezett a 2015-ös szezon elején a Ferrarihoz. Hat év alatt 14 győzelmet ünnepelt a vörösöknél, de végül csak a világbajnoki második hely jött neki össze.Idei búcsúidényében a német, gyakran hallhatóan csalódásként élte meg az évet. „Az autó egész évben rossz volt! Nincs más választásom. Nem tehetek semmit, valahogy ki kell húznom az év végéig” – mondta az október végi Portugál Nagydíj után. A végéhez közeledő szezonban Vettel csak a 13. a pilóták tabelláján. Csak 2007-ben teljesített rosszabbul, de akkori debütáló évében Vettelt, csak a 17 versenyből nyolc futamon versenyeztették.

Exit mobile version