Megszűnt a benzinárstop a céges autókra

Fotó: Kiss Lóránt

Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely 2022. július 30-án 10 órakor.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a MOL leállította a százhalombattai finomítóját. Az orosz kőolajat finomítja ott a MOL, ezért az üzemanyagellátás 2 lehetséges módjáról beszélt Gulyás Gergely:

  1. import
  2. stratégiai készletek felszabadítása

Kiemelte, hogy az Ukrajnában zajló háború lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátás területén Európában. Gulyás Gergely szerint senki nem tudja garantálni, hogy a kőolajszállítás folyamatos lesz ősszel és télen, ezért a stratégiai készletek teljes felszabadítása nem lehetséges. Csak annyit fognak felszabadítani, amit a következő fél évben biztosan pótolni tudnak, ami a stratégiai készletek negyede. Ez csak a hazai igények egy részét fogja kielégíteni. A többit importálni fogják.

A készletek csak a lakossági fogyasztásra elegendőek, ezért a kormány a benzinárstopot magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és taxikra tartja fent.

Ma 12 órától a nem természetes személyek által üzemben tartott (azaz céges) járművek tankolása piaci áron történik.

Az ellenőrzés könnyű és gyors lesz, mert a forgalmi engedélyeken vonalkód található, amit a kutakon le tudnak olvasni.

A helyzetet nehezítő körülményként megemlítette még a schwechati olajfinomító leállását és az aszályt.

Augusztusban 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízel gázolajat szabadítanak fel, amely a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészlet 24%-a.

Beszélt még az alternatív energiaforrásokról, szeretnék újraindítani a barnakőszénbányászatot és az erdők kitermelésének növelésére utasították a gazdaságokat.

Megemlítette azt is, hogy megalakult az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs.

Már a Kormányrendelet is megjelent a döntésről a Magyar Közlönyben.

Forrás: Kormányinfó és Magyar Közlöny

Exit mobile version