Menedékjog iránti kérelmet nyújtott be nálunk a börtönre ítélt macedón ex-miniszterelnök

Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz – közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel.

    
Macedónia korábbi miniszterelnöke szándéknyilatkozatot tett, amely szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon – tették hozzá.
    
Azt írták: a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák.     
A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le – tudatták.
    
A Miniszterelnökség közleményében kiemelte: Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese. 
    
"A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának" – fogalmaztak.
    
Mint írták: Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány. Kiemelték: ezért semmilyen formában nem kívánnak szuverén országok belügyeibe beavatkozni. 
    
A volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik – tették hozzá.
    
A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak – írta közleményében a Miniszterelnökség.

(MTI)

Exit mobile version