Módosítják a gázszállítási szerződések fizetőeszközét az oroszok

A kép illusztráció! Fotó: commons.wikimedia.org

Az orosz kormánynak csütörtökig kell jóváhagynia a Gazprom hatályos gázszállítási szerződéseinek módosítására vonatkozó irányelvet, melynek értelemben a gázszállítási szerződések fizetőeszközét orosz rubelre kell módosítani.


Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban – jelent meg az államfői utasítás hétfőn a Kreml honlapján.

„Az orosz kormány közösen a Bank Rossziival és a Gazprom nyílt részvénytársasággal együtt hajtsa végre intézkedések együttesét annak érdekében, hogy az Európai Unióba és más, az orosz állampolgárokkal és orosz jogi személyekkel szemben korlátozó intézkedéseket bevezető országokba irányuló földgázszállítások fizetőeszközét orosz rubelre váltsák át”. – részletezik a hivatalos irományban.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az elnök az erről szóló jelentést csütörtökre várja, majd ezt követően havonta számít hasonló beszámolóra a rendeletével kapcsolatban. A végrehajtásért Mihail Misusztyin miniszterelnök, Elvira Nabiullina jegybankelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője felelős.

Exit mobile version