Orosz-ukrán konfliktus: közeledés Isztambulban

A mai, isztambuli orosz-ukrán tárgyaláson a felek megegyeztek abban, hogy legközelebb a két ország külügyminisztere fog összeülni, azonban az orosz elnöki tanácsadó szerint ezzel egyidejűleg lehetséges lenne egy Putyin–Zelenszkij találkozó is – számolt be az Independent. A felek ma három hét után ültek tárgyalóasztalhoz ismét.

A török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu elmondta: a két fél a tárgyalások kezdete óta „a legjelentősebb előrelépést” érte el a keddi isztambuli találkozón. A tárgyalások sikerét az orosz védelmiminiszter-helyettes is alátámasztotta, aki bejelentette, hogy Oroszország jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv környékén a két ország közötti bizalom megerősítése és a béketárgyalások jövőbeli sikere érdekében.

Bár a tárgyalások szerdán nem folytatódnak, a török miniszterhelyettes szerint legközelebb az orosz és az ukrán külügyminiszter fog összeülni tárgyalni. Sőt, az orosz elnöki tanácsadó szerint a külügyminiszterek találkozójával egy időben lehetne a várva várt Putyin–Zelenszkij találkozó is.

Exit mobile version