Oroszország változtat a jelenlegi harcvonalon

Photo by Алесь Усцінаў on Pexels.com

A mai napon sajtótájékoztatót tartott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki az egyórás interjúban több témát is érintett. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy országa elkezdte az átállást az Európán kívüli vásárlókra, de ha az Unió megváltoztatná az álláspontját, és törekedne a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok helyreállítására Oroszországgal, úgy Moszkva nyitottan állna a tárgyalások elé.

four soldiers carrying rifles near helicopter under blue sky
Photo by Somchai Kongkamsri on Pexels.com

Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a nagy hatótávolságú nyugati fegyverek érkezése miatt Oroszország távolabbra tolja határaitól a frontvonal határát. A külügyminiszter elmondta, hogy országa célja továbbra is változatlan, de kiemelt fontosságú, hogy Oroszország biztonságát ukrán területről ne fenyegethesse senki és semmi. Így innentől a különleges hadművelet már nem csupán a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, hanem Herszon és Zaporizsja megyét és egyéb ukrán területeket is érint majd, és ez a folyamat következetesen és kitartóan folytatódni fog. Mivel a nyugat HIMARS és egyéb nagy hatótávú fegyvereket küld folyamatosan Ukrajnába, Oroszország a továbbiakban nem engedheti meg magának azt, hogy Zelenszkij elnök vagy bárki, aki a helyébe lép, ezekkel a fegyverekkel az orosz területeket fenyegesse.

A mai napon John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője közölte, hogy Washington még a héten új katonai segélycsomagot jelent be Ukrajna számára. Ez lesz a 16. csomag Ukrajna támogatására Joe Biden elnökségének kezdete óta. A legújabb segélycsomag további HIMARS-rendszereket tartalmaz majd, „amelyeket az ukránok nagyon hatékonyan használtak a csatatéren kialakult helyzet megváltoztatására”, valamint további lövedékeket többfajta rakétarendszerhez és tüzérséghez.

Eközben az orosz erők szerdán ismét csapást mértek Ukrajna második legnagyobb városára, a keleti országrészben lévő Harkivra, az eddigi információk szerint hárman haltak meg, köztük egy gyermek – közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A beszámoló szerint egy 13 éves fiú, egy nő és egy férfi halt meg a támadásban.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága a Facebookon arról számolt be, hogy megsemmisítették az oroszok egy ultramodern radarállomását a Herszon megyében lévő Lazurne faluban. Az ukrán hírportál a brit hírszerzésre hivatkozva hozzátette még, hogy a Dnyeper (Dnyipro) folyón lévő átkelőhelyek ellenőrzése valószínűleg kulcsfontosságú tényező lesz a Herszon megyében zajló harci cselekmények kimenetelében.

Exit mobile version