Rektori interjú a Kossuth Rádióban

Az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezéshez és a Via Carpatia logisztikai útvonalhoz kapcsolódó egyetemi gazdaságfejlesztési tevékenységről beszélt Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Vasárnapi Újság című műsorban.

A múlt héten jelentették be, hogy a felsőoktatás az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül. Szilvássy Zoltán rektor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában ennek kapcsán újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Debrecen Egyetem évek óta élen jár annak demonstrálásában, hogy a felsőoktatás az innovációs lehetőségek birtokában hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság versenyképességéhez.

– A Debreceni Egyetemet a régió egyik gazdaságfejlesztő tényezőjeként pozícionáljuk. Ebből a szempontból ez nem fenntartófüggő, hiszen jelenleg még az EMMI az intézmény fenntartója, mi mégis régóta végezzük ezt az innovatív tevékenységet. Nem titok, hogy az egyetemnek a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó ambíciói összhangban vannak ezzel a fenntartóváltással, s bízunk benne, hogy Palkovics László miniszter még nagyobb lendületet tud adni az intézmény tevékenységéhez – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A rektor szerint kulcsfontosságú az egyetem iparral való nagyon szoros együttműködése, mely az iparvállalatokkal oktatási és kutatásfejlesztési harmonizációra épül.

– Megkérdezzük a vállalatot, hogy milyen tudással, kompetenciával rendelkező szakemberekre van szükségük. A hallgató egy élő rendszer részese: az egyik oldalon a képző egyetem van, míg a másikon a vállalat, ahol valószínűleg dolgozni fog – magyarázta az egyetemi vezető, aki beszélt a következő időszak gazdaságfejlesztési tevékenységét leginkább meghatározó logisztikai útvonalak kialakításának fontosságáról is.

Az észak-dél irányú Via Carpatia és a kínai Egy övezet, egy út debreceni találkozása kapcsán Szilvássy Zoltán szerint nagy jelentősége lesz, hogy a kelet-európai országok közül elsőként Magyarország, a felsőoktatási intézmények közül pedig elsőként és egyedül a Debreceni Egyetem csatlakozott a kínai kezdeményezéshez. A rektor rámutatott, hogy miközben a kínai cégektől a térség iparvállalatainak tevékenységéhez kapcsolódó – főként elektronikai – termékek fognak érkezni, addig hazánkból kínai közreműködéssel készülő, de a hazai innovációt tartalmazó termékek mehetnek vissza. A Debreceni Egyetem rektora a közelmúltban az intézmény és a kínai (érdekeltségű) Morgan Star Group között létrejött megállapodást említette példaként a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában augusztus 25-én.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Kossuth Rádió weboldalán (6:44-től).

Kínai delegáció az egyetemen

Újabb kínai delegációt fogadtak a Debreceni Egyetemen, ahol a vendégek az intézmény innovatív fejlesztési célterületeit ismerhették meg. A megbeszéléseken az egyetemi fejlesztések mellett irodanyitásról és finanszírozási kérdésekről is szó volt.

Szilvássy Zoltán rektor többek között a természetes gyógytényezőkön alapuló egészségipari együttműködési lehetőségeket mutatta be a kínai delegáció tagjainak az augusztus 26-ai találkozón. A delegáció különösen a gyógyszer- és élelmiszeripari, valamint a gyógykészítmény- és takarmányelőállítási lehetőségek iránt érdeklődött. Az egyetemi vezető a kínai Egy övezet, egy út program kapcsán megjegyezte: komoly versenyelőny a hazai gazdaságfejlesztés számára, hogy a kelet-európai országok közül elsőként Magyarország, a felsőoktatási intézmények közül pedig elsőként és egyedül a Debreceni Egyetem csatlakozott a kínai kezdeményezéshez.

A delegációt kísérő rektori főmegbízott, Vitézy Tamás szerint az egyetemi tudásbázis meghatározó a gazdaságfejlesztésben, ami a kínai partnerek számára is vonzó.

(unideb.hu)

Exit mobile version