SMS-ben érkezik a kártékony kód: csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzenetet

Forrás: police.hu

Az utóbbi időszakban érthető okok miatt, jelentősen nőtt a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma. Erre alapozva, a helyzetet kihasználva, a kiberbűnözés is megnövekedett. Ebben az esetben a személyes adatok megszerezése lehet a cél úgy, hogy kompromittálják az elektronikus kommunikációt, és ezek felhasználásával további bűncselekményeket követnek el.

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

A rendőrség információi szerint a támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, melyeken a nem kívánt alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Elkerülhető, hogy az efféle támadások áldozatává váljunk:

Exit mobile version