Szakmai együttműködés a Debreceni Törvényszék Könyvtárának rendezésében

Az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer fejlesztése érdekében elkezdődött a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Járásbíróság könyvtári állományának revíziója. A munka szakmai együttműködés keretében zajlik, az első fázisban 2019. július 29-30-án a bírósági könyvtári koordinátorok a Debreceni Törvényszék könyvtárában kiválogatták a selejtezésre szánt – elavult, több példányos, elhasználódott kiadványokat, illetve a köttetésre, restaurálásra szoruló könyveket, és megtörtént az időszaki kiadványok portalanítása és rendszerezése.
 

A tényleges selejtezést a Debreceni Törvényszék munkatársai, valamint – a korábban megkötött együttműködési megállapodás alapján – a Debreceni Egyetem informatikus könyvtáros hallgatói fogják elvégezni. Ezt követően megkezdődhet a könyvtári állomány bedolgozása a Corvina Országos Bírósági Integrált Rendszer közös katalógusába. A hallgatók a szakmai gyakorlatuk keretében az állomány feldolgozásába is besegítenek, előre láthatóan ez év őszétől kezdődik meg ez a munka, a bírósági könyvtári koordinátorok módszertani útmutatása alapján.

Az állomány rendezése során két nagyobb értékű muzeális jellegű kiadvány is előkerült a polcok mélyéről az egyik 1734-es kiadású Corpus Juris Hungarici, seu Decretum generale, inclyti Regni Hungariae, partiumque eidem annexarum, in tres tomos distinctum, … omnibusque novellis, articulis, quae in prioribus editionibus deerant, adauctum Tomus tertius, continens decreta, constituitiones et articulos regum inclyti Regni Ungariae ab anno Domini 1585 usque ad annum 1687 … Novellae seu articuli Regni Hungariae … [ab a. 1608 usque ad a. 1687]. Tyrnaviae (Nagyszombat), a másik 1779-es kiadású Corpus Juris Hungarici seu decretum generale inclyti Regni Hungariae partiumque eidem annexarum in duos tomos distinctum. Tomus Primus. Budae. Mindezek mellett még előkerült Mikes Kelemen: Törökországi levelek 1906-os aranyozott bőrkötéses kiadása is.

 

Forrás: Gerencsér Judit, vezető koordinátor, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője

Exit mobile version