Szakmai napot tartottak Miskolcon

Kép: Volánbusz Zrt.

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. és a VOLÁN Egyesülés közös szervezésében 2024. április 9-én került megrendezésre egy partnertalálkozóval egybekötött szakmai nap Miskolcon, az MVK Zrt. telephelyén.

A szakmai találkozó célja a közösségi közlekedést végző társaságok munkaerő helyzetének bemutatása, a járművezetői hiány és annak lehetséges kezelési módjai, valamint az utánpótlás képzésre vonatkozó lehetőségek áttekintése volt.

A szakmai tanácskozást Demeter Péter a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, majd ezt követően Dr. Tukacs László József, a VOLÁN Egyesülés vezérigazgatója is köszöntötte a résztvevőket, aki köszöntőjében bemutatta a VOLÁN Egyesülést, ismertette a szervezet feladatait, valamint érdekképviseleti tevékenységét.

„A rendezvény keretein belül elő kívánjuk segíteni a munkaerő helyzettel kapcsolatos tapasztalatok megosztása mellett az oktatásban, utánpótlásképzésben résztvevő szakemberekkel történő kommunikáció, illetve együttműködési lehetőségek megindítását is”

mondta.

A megnyitókat követően a résztvevők az alábbi témakörökben hallgathattak meg előadásokat:

Steininger Zsolt a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese a MÁV-VOLÁN Csoport járművezetői helyzetképéről adott tájékoztatást. Az előadás során elhangzott, hogy a munkaerő képzettségének javítása elengedhetetlen a versenyképesség javítása és a munkatermelékenység növelése érdekében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Kelemen Gábor főosztályvezető az általános munkaerőpiaci helyzetképről tartott előadást. Tájékoztatás hangzott el a munkaerőpiacon jelentkező kihívásokról.

A szakképzés új rendszerének tapasztalatairól Kiss Gábor a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja tartott előadást. Információk hangzottak el a digitális tananyagfejlesztésről, a digitális szakképzési tananyagtárról, valamint az intézményekben történő minőségirányítási rendszer bevezetéséről.

A helyi közlekedési társaságok munkaerő helyzetének bemutatásáról, a munkaerő képzéssel, munkaerő toborzással, munkaerő megtartással kapcsolatos gyakorlatokról az alábbi előadások hangzottak el:

Az előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük volt kötetlen szakmai beszélgetésekre is.

A szakmai nap az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyén történő üzemlátogatással zárult, mely során az érdeklődök betekintést nyerhettek a társaság villamos- és autóbuszüzemének, valamint a diszpécserközpontjának mindennapi életébe, emellett megtekinthették a társaság közlekedéstörténeti múzeumát is. A telephelyen belül a résztvevők tehettek egy rövid utazást a közlekedési társaság legendás, szépen felújított Ikarus 31 és Ikarus 620 típusú veterán autóbuszaival, illetve a 2022-ben beszerzett BYD K9UD LF típusú elektromos autóbuszával is.

Forrás: Volánbusz Zrt.

Exit mobile version