Szenzációs dolog készül Debrecenben +fotók

A világjárványok és a kórházi fertőzések okozta problémákra adhat egyedülálló magyar megoldást a Debreceni Egyetem, a Richter és a Fluart közös projektje, mely Magyarországon az egyetlen, egészségipar területén megvalósuló Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ kialakítását jelenti. A Debreceni Egyetem történetének egyik legnagyobb kutatási programja 8 milliárd forintból valósul meg.
 

Egyedülálló együttműködésbe kezd a Debreceni Egyetem a Richter gyógyszertó és a Fluart vakcinagyártó vállalattal a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, azaz a FIEK projekt keretében. A részletekről szerdán szakmai konferencián számoltak be az egyetem főépületében.

Szilvássy Zoltán rektor elmondta, a készülő oltóanyag ún. polivalens vakcina lesz, vagyis több influenza vírus variánssal szemben is védelmet nyújt majd, ráadásul több évre szóló védettséget is ad. A FIEK programban részt vesz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is, így csak és kizárólag olyan vizsgálatokat fognak végezni, amelyek kifejezetten az adott termék esetében a törzskönyvi dosszié megszerzését szolgálja. Debrecenben évszázados hagyománya van a gyógyszeriparnak, a TEVA mellett a Richter gyógyszergyár is jelen van a városban. Az egyetem ipari vállalatokkal való együttműködés során kialakítanak egy félüzemet is, ahol a gyógyszer- és oltóanyagfejlesztés valósul meg.

Bács Zoltán kancellár hozzátette, amennyiben a félüzemben sikeres és piacképes lesz a termelés, akkor egy nemzeti oltóanyaggyár is létesülhet, melyhez minden tudás és lehetőség adott a városban. A FIEK konferencián a megyei iparkamara főtitkár asszonya, Skultéti Éva, valamint Tőzsér József egyetemi tanár is előadást tartott.

Fotók: Pénzes László

Exit mobile version