Szeptembertől egészségügyi képzés indul Pallagon

Fotó: unideb.hu

Új szakterülettel bővül a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma szeptembertől. Az intézmény eddig mezőgazdasági szakokat indított, a következő tanévtől azonban egészségügyi asszisztens, laboráns és általános ápolóképzés is elérhetővé válik Pallagon.

Új képzési profillal bővül a Debreceni Egyetem egyik középfokú oktatási intézménye, a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma– írja az unideb.hu. Szeptembertől a diákoknak lehetőségük lesz egészségügyi asszisztens, laboráns és általános ápoló képzésben részt venni, gyakorlatukat a Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban végezhetik majd.

Filep Miklós, igazgató Fotó: unideb.hu

– Intézményünk fenntartója a Debreceni Egyetem széles felsőoktatási palettával rendelkezik, és tevékenységének fókusza az egészségiparra irányul. Feladatunk, hogy minél több hallgatót juttassunk a DE rendszerébe. A fő képzési profil, a mezőgazdaság mellett az évek során fokozatosan kezdtünk el a közgazdaság, a logisztika, valamint a sport területén is szakembereket képezni. Ennek a folyamatnak a következő lépése az egészségügyi oktatás beindítása.

mondta el Filep Miklós, a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

A pallagi intézmény az elmúlt évek alatt jelentősen megújult. Az energetikai fejlesztések és a belső terek felújítása után befejeződött a kollégium korszerűsítése is. Az intézmény egészségügyi szakképzésre jelentkező fiatalok számára az iskola három és fél hektáros parkja gyönyörű környezetet, a megújuló épületek pedig modern helyszínt adhatnak a tanulóévekre. A jelentkezési határidő: február 15.

Hozzátette: Debrecenben jelenleg nincs állami fenntartásban egészségügyi szakképzés, ezzel a lépéssel viszont a Debreceni Egyetem biztosítja a Klinika és a Kenézy szakdolgozóinak utánpótlását. Kifejtette azt is, hogy az egészségügy szakképzés beindítását a jelenlegi szociális és társadalmi igények mellett a munkaerőpiac egyre nagyobb nyomása is indokolttá tette. Az oktatói gárdát a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szakembereiből áll majd. A szeptemberben induló képzésben résztvevő tanulok a harmadik évben specializálódhatnak. Az egészségügyi asszisztens, valamint a laboráns képzés 5, az általános ápolói szak 6 éves. Utóbbi képzés a diplomás ápolói képzettség megszerzésére is lehetőséget biztosít.

– Az egészségügyi képzésben résztvevő hallgatóinknak is biztosítani tudjuk a kollégiumi ellátást. A megye legkorszerűbb diákszállásán 2-3 ágyas szobákban helyezzük el a tanulóinkat. Emellett ösztöndíjjal is támogatni tudjuk a diákjainkat, ennek mértéke növekedhet a tanulmányi eredmény függvényében.

tette hozzá Filep Miklós.

Exit mobile version