Titkos ügynöknek adta ki magát, most börtön vár rá

small judge gavel placed on table near folders

Photo by Sora Shimazaki on Pexels.com

A Debreceni Járásbíróság 2021. március 4-én hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki azt a látszatot keltette, hogy ő egy magas beosztású titkos ügynök és a meséjével tévedésbe ejtett több sértettet, akiknek a pénzét a saját megélhetésére költötte – derült ki Debreceni Törvényszék közleményéből.

Az elsőfokon bűnösnek ítélték a vádlottat 6 rendbeli csalás bűntettében, 1 rendbeli csalás vétségében, zaklatás vétségében, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettében. Mindezért 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték, valamint 1,8 millió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el ellene, a lefoglalt lőfegyvert és lőszereket a vádlottól elkobozták.

A tények szerint a vádlott egy magas beosztású titkos ügynöknek adta ki magát és különböző valótlan okokra hivatkozva jelentős pénzösszegeket csalt ki a sértettektől, 2014-től egészen 2017 őszéig, tette ezt úgy, hogy kihasználta a saját fia ismeretségi körét, a tehetősebb emberek közzé férkőzve.

Egy magas rangú titkos ügynöknek vallotta magát, előfordult, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) vezetőjének adta ki magát, és előszeretettel hivatkozott a széles körű kapcsolatrendszerére is. Az ismerőseinek azt hangoztatta, hogy a későbbiekben bármiben tud majd segíteni, köszönhetően a kapcsolatainak, akiket mozgósítani is tud majd. Mivel a vádlott valótlant állított, és tulajdonképpen a rendszeresen átadott jelentős mennyiségű összegek a megélhetését finanszírozták, a megtévesztett és megkárosított sértettek

A vádlottnak rendszeresen átadott nagyobb összegű pénzekkel igazából a megélhetését finanszírozták a megtévesztett és megkárosított sértettek, akik érdemben semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptak. Emellett több alkalommal kért kölcsön nagyobb összegű készpénzt is. A vádlott a hat sértettnek, összesen több mint 26 millió forint kárt okozott, melyet nem szándékozott visszafizetni.

Aztán 2017-ben a fiától is kért kölcsön nem egyszer, melyet a fiú már nem teljesített, ezért a vádlott rendszeresen zaklatta mobiltelefonon, közel százhetvenszer hívta fel, hogy pénzhez jusson. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége vonatkozásában magánindítványt terjesztett elő.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást, bár súlyosító körülményként vették figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű és a részben folytatólagos elkövetést. A döntés nem jogerős, az ügyész az ítéltet tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Exit mobile version