Tőke, vagy termelőeszköz a föld?

Hogyan vizsgálják a hazai pénzintézetek az agrárvállalkozások hitelképességét és milyen szempontok alapján értékelik a termőföldet? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ a gazdák és a hallgatók a Gazdaságtudományi Karon rendezett programon.
 

A megye meghatározó termelői és a Debreceni Egyetem gazdasági agrármérnök hallhatóinak tartott szakmai rendezvényt a DE GTK Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola. Az eseményen az Erste Bank szakemberei tartottak előadásokat az érdeklődőknek a termőföldek hitelezési lehetőségeiről, szempontjairól.

– A föld szinte minden témát, minden tantárgyat érint az egyetem gazdaságtudományi, illetve agrárkarán, akár pénzügy-számvitel, akár gazdasági agrármérnök szakos, vagy gazdálkodástudományt tanuló hallgatóról van szó. Ezért tartottuk fontosnak, hogy a gyakorlati oldalról is bemutassuk számukra a bankok agár-hitelezési szempontjait, eljárásit – hangsúlyozta Popp József, a doktori iskola vezetője.

A rendezvényen Hollósi Dávid, az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központ vezetője egy komplex modellt mutatott be az agrárvállalkozások hitelképességének banki szempontú értékeléséről.

 

– Habár bankban dolgozunk, mi elsődlegesen agrár-szempontokat vizsgálunk a hitelezésben. Próbálunk egy olyan kritériumrendszert felállítani, ami több a szikár pénzügyi mutatóknál – emelte ki a szakember.

Fazakas Péter szenior üzlettámogatási menedzser hozzátette, hogy a termőföld pénzügyi értékelésénél fontos tényező az ügyfél elkötelezettsége, illetve az, hogy az elméleti háttér és a statisztikák mellett ügyféltapasztalatokat is integráljanak a rendszerbe.

– Napi szinten nagyon sok olyan ügyféllel találkozunk, akik picit mindig árnyalják azt, amit a KSH, az AKI, vagy akár az Eurostat oldaláról össze tudunk szedni – mondta Fazakas Péter.

(unideb.hu)

Exit mobile version