„Új ismerőssé válik Szabó Magda, az Ember” – színházjegyeket kaptak a Debreceni Egyetem női dolgozói nőnap alkalmából

Az idei nemzetközi nőnap alkalmából a Debreceni Egyetem színházjegyekkel kedveskedett a női dolgozók számára. Az újító és példaértékű gesztus ráadásul további különlegességeket is tartogatott: az egyetemi színpadon, az oDEon Színházban láthatták a nézők a Magda, a Szabó című előadást. 2022. március 22-e egy ízig-vérig debreceni este volt a Böszörményi úti Campuson.

A darab 2019 őszén debütált és a nagy sikerre való tekintettel sok helyre eljutott már, mire most visszaért Debrecenbe. Az előadást megvalósító színészházaspár (Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor) időközben ugyan elköltöztek Debrecenből (mindketten a Csokonai Színház művészei voltak), hogy Kaposváron játszanak, de a tegnapi estén ismét helyiekké váltak. Az ötletgazda és produkciós vezető Porkoláb Gyöngyi mellett jelen volt Papp László polgármester, valamint Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja is.

Szintén részt vett az előadáson Papp Csilla, a Lorinvest Zrt. Média Divízió Igazgatója (így a HajduPress és az Alföld Televízió vezetője). Lapozás után az ő személyes beszámolója következik.

Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy Szabó Magda nagy tisztelője, mondhatnám rajongója vagyok. A műveit tizenéves korom óta olvasom, többeket rendszeresen leemelek a polcról és újra olvasom, és minden alkalommal mást jelent. Ismertem a Szobotkával való szerelmük mélységét, mert olvastam a Megmaradt Szobotkának könyvet, amit Szabó Magda a férje halála után mély önfegyelemmel és megkapó őszinteséggel állított össze. Már akkor olvastam Szobotka Tibortól, mert tudni szerettem volna ki is volt az a férfi, akivel Szabó Magda fejest ugrott a szerelembe és közös életükben, sőt még annál is tovább megélte a szerelem felemelő boldogságát és az együttélés mélységét majd az elvesztés fájdalmának súlyát. A férfi, aki egy ilyen kaliberű nő mellett egész életében bástyaként tartotta Magda mögött a frontot és a saját tehetségében elbizonytalanodva, depresszióval küzdve mégis együtt lavírozott a szerelmével az élet sakktábláján és királynői magasságokba emelte párját. Példátlan szerelem az övék.

Ahogyan Mészáros Tibor megrendezte ez a darabot az önmagában tökéletes, ahogyan ők ketten, Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor eljátszották az íróházaspár életét, megkapó volt az első perctől az utolsóig. A dramaturgiai fordulat a macskák szemszögéből láttatni a párt igazán különlegessé tette a darabot. Volt szerencsém egyszer találkozni az írónővel, akkor már nagyon idős volt, ám olyan nagy hatással volt rám, hogy azóta, hiába látok róla fiatalkori fotókat az az arc van előttem, ha Szabó Magdára gondolok. Ám tegnap este Krajcsi Nikolett megmutatta nekem milyen volt a fiatal Szabó Magda, amiért örökké hálás leszek a színésznőnek. Nikolett olyan hiteles volt számomra, hogy amikor a darab végén egy idősebb korában készült interjút elevenítettek fel a színpadon, akkor a Magda nénit láttam, hallottam.

Csak méltatni tudom a darabot. Az, hogy a színészházaspár ugyan már nem Debrecenben él, ám ez az ő debreceniségükből semmit nem von le. Hitelesek és tehetségesek mindketten.

Porkoláb Gyöngyi a darab producere az előadás után elmondta, hogy 2019 óta országosan, nagy sikerrel játsszák a darabot legyen az nagy színpad vagy kis közönség előtt. Az előadás megalkotásánál az volt a cél, hogy megtudjuk ki is volt valójában minden magyar Magdája? Írónő, nő, feleség, szerelmes asszony. Aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. De ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt?

Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket „üldözte”?

Ki volt e furcsa Rómeó és Júlia, akik feltételek nélküli szerelmük ellenére gyermektelenül élték le életüket? Lehetett-e teljes az életük, vagy épp így lett teljes, „csak” együtt, mindörökké? Megannyi kérdés, melyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, a karrierről, gyermekvállalásról. S míg a válaszokat kutatjuk, addig feltárul két regényes életút, egy nagy találkozás.

És új ismerőssé válik Szabó Magda, az Ember.

Papp Csilla

További fotók az eseményről az oDEon Színház Facebook oldalán érhetők el, ITT.

Ha bárki meglepné szeretteit, munkatársait hasonló színházi élménnyel, keresse Végh Veronikát, az oDEon Színház és a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon produkciós vezetőjét ITT vagy ITT.

Az Alföld Televízió kapcsolódó videója 2019-ből:

Exit mobile version