Új szakok indulhatnak a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem által kidolgozott, összesen 9 új szak került a felsőoktatási képzéseket tartalmazó kormányrendeletbe, amely augusztusban jelent meg a Magyar Közlönyben. Arról, hogy pontosan milyen tudományterületeken hoznának létre új képzéseket és mikortól indíthatóak az új szakok, az egyetem vezetése részletesen is beszámolt.

Még több lehetőség várja a közeljövőben azokat a diákokat, akik a Debreceni Egyetemre fognak jelentkezni, hiszen új szakokkal bővülhet a felsőoktatási intézmény kínálata.

Pósánné Rácz Annamária a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója elmondta: a cívisvárosi egyetemnek óriási szerepe van az új képzések indításában.

Augusztusban jelent meg az a kormányrendelet, amely tartalmazza a felsőoktatásban indítható képzéseknek a jegyzékét és ezen jegyzékbe most bekerült 9 olyan képzés, aminek a létesítését, alapítását a Debreceni Egyetem kezdeményezte. Ez egy nagyon hosszú folyamat minden egyes szaklétesítés esetében és több szakunk van, amelyet a gazdaságtudományi kar dolgozott ki, az ő oktatói gárdája.” – nyilatkozta az oktatási igazgató.

Hozzátette: „Nem csak a Debreceni Egyetem számára fontos ez, hanem inkább azok számára, akik új szakképesítéseket akarnak szerezni, illetőleg el akarják sajátítani a munkaerőpiacon megjelenő olyan szakmáknak a tudását, amelyekkel nyilván a gazdasági életben jól lehet boldogulni.”

Több új szak a gazdaságtudományok köréből kerül majd ki.

Ebben az évben pontosításra, illetve bővítésre került a szakjegyzék, ebből három szak is a Gazdaságtudományi Karhoz kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy ez a három szak várhatóan egy év múlva felvételi eljárásban majd hirdethető lesz abban az esetben, ha az indítási engedélyt is megkapja hozzá a kar. A kollégáim elkészülnek ezzel az indítási engedéllyel még ebben a hónapban és ennek megfelelően be tudjuk nyújtani a MAP-hoz az indítási kérelmünket.” – mondta Pető Károly a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja.

A három új szakból kettő a gazdaságtudományi képzési területhez, egy szak pedig az agrárképzési területhez fog tartozni.

Név szerint az egyik egy agrár-közgazdász mesterszak lesz, a másik pedig egy vállalat gazdaságtani mesterszak lesz. Minden esetben szolgálni fogja azokat a kis és nagyvállalatok, nagyvállalkozásokat, amelyek igénylik az olyan szakemberek jelenlétét, akik képesek ilyen vállalatok irányítására. Az agrárképzési területen pedig ugye látjuk azt, hogy milyen fejlődésen megy keresztül az a technológia, ami az agráriparba, élelmiszeriparba található és mi ezt úgy gondoltuk, hogy egy olyan szakot fogunk beállítani, amely szolgálja azokat a szakembereket, akik ilyen területen dolgoznak, az agrárinformáció, az agrár és üzleti digitalizáció névre hallgat ez a szak.” – tette hozzá a dékán.

A gazdaságtudományi és agrárképzési szakok mellett sportmérnök és családpedagógiai tanácsadó mesterképzési szak, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki, kortárs könnyűzene, digitális fogászati tervezés, valamint biotechnológia alapképzési szak is bekerült a felsőoktatási jegyzékbe.

Fotó: Reszegi László

Babik Barbara

Exit mobile version