Újabb adomány a Debreceni Tankerületi Központtól

Fotó: Miskolczi János

A Debreceni Tankerületi Központ, illetve az általa fenntartott 41 köznevelési intézmény ismét közös adománygyűjtést szervezett az ukrajnai menekültek számára.

A tankerület munkatársai – a szülőknek, a diákoknak, a pedagógusoknak, valamint saját kollégáiknak köszönhetően – tartós élelmiszereket, tisztálkodási és tisztítószereket, valamint ágyneműket, takarókat és párnákat tartalmazó, egységesen csomagolt és felirattal ellátott dobozokat állítottak össze. Mint arról már írtunk, a tankerület márciusban 750 doboz adományt adott át a Debreceni Karitatív Testületnek. Azóta is folyamatosan gyűjtötték a felajánlásokat, mely során mostanra újabb 313 doboznyi adomány gyűlt össze.

Az újabb adomány átadására a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában került sor Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, valamint Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke részvételével 2022. május 3-án.

Amint azt Széles Diána többek közt elmondta, az orosz-ukrán háború kezdete óta Debrecen az összes ide érkező és segítséget kérő menekültről gondoskodik.

Széles Diána szót ejtett a menekültekkel való törődés egy különleges vonatkozásáról is. A Debrecenben fogadott ukrajnai menekültek egyik csoportja azoké az utánpótláskorú fiatal sportolóké, akik ellátásának (szállás, étkezés, edzéshelyszínek – valamint több esetben edző – biztosítása, utaztatás az edzésekre) szervezésében – Magyarország Kormánya és a város támogatásával – debreceni sportegyesületek működnek közre. Jelenleg 100 labdarúgó, 40 jégkorongozó, 30 úszó tartózkodik Debrecenben – illetve a labdarúgók egy része Hajdúböszörményben –, s hamarosan 30 cselgáncsozó is érkezik.

Azoknak az – elsősorban kárpátaljai és magyar anyanyelvű – menekülteknek, akik hosszabb távon kívánnak Debrecenben maradni, a város segít a munkahelykeresésben – már vannak is példák sikeres munkavállalásra –, a gyerekek óvodai, iskolai elhelyezésében is. Akiknek netán nincs szakmájuk, azok a közmunkaprogram keretében találhatnak jövedelemforrást.

adomány
Fotó: Miskolczi János

Széles Diána hangsúlyozta: a menekültek segítését nem lehetne a karitatív testület önkéntesei, a város szociális és oktatási intézményei, a történelmi egyházak, a Dorkász Szolgálat, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (Daefi) és mások rendkívül széles körű összefogása nélkül megvalósítani, s ezért mindenkit köszönet illet.

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója arról ejtett szót, hogy márciusban, mikor meghirdették intézményeikben az adománygyűjtést, nem gondolták, hogy ez nem egyszeri alkalom lesz, hanem folyamatos gondoskodásra lesz szükség. Mivel a háború továbbra is zajlik, arra az önzetlenségre, emberségből való példamutatásra, amelyet a szülők, a gyerekek, a pedagógusok és a tankerület munkatársai az adománygyűjtés során tanúsítottak és tanúsítanak, továbbra is szükség van.

Az intézményrendszer már fogadott be magyar anyanyelvű diákokat, de az ukránul beszélő gyerekek iskolai beilleszkedését, tanulmányi felzárkóztatását is segítik.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke megköszönte a Debreceni Tankerületi Központ eddigi segítségét. Jelenleg a menekültek számára a meleg ételek elkészítéséről Aba-Horváth István vezetésével az EU-Roma Országos Egyesület gondoskodik – amiért nagy köszönet illeti őket –, azonban nagy szükség van olyan friss élelmiszerekre – zöldségek, felvágottak, tojás –, amiket reggelire, vacsorára szendvicsek készítéséhez lehet felhasználni. Az ilyen jellegű adományokat a Debreceni Szakképzési Centrum Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolájában (Debrecen, Kassai út 25.) kialakított segítségponton várja a Debreceni Karitatív Testület.

Forrás: Debrecen megyei jogú város önkormányzata

Exit mobile version