Újraindulhat a panelprogram Debrecenben

Kép: Debreceni Városháza Sajtó

2023-ban újra kellene indítani a panelprogramot, amely az elmúlt években számos ok miatt leállt – fogalmazott Papp László polgármester 2023. május 22-én, a témában tartott sajtótájékoztatón.

A városvezető rámutatott, hogy az elmúlt évek inflációjával kapcsolatos folyamatok a hitelezést is megdrágították és azok a társasházak, amelyek kellően takarékosan működtek az elmúlt években és rendelkeztek felújítási alappal, azok számára is ellehetetlenült, vagy megnehezedett a felújítás.

Tekintettel arra, hogy a finanszírozási lehetőségek nagyon megdrágultak, azt a javaslatot tettük a közgyűlésnek, hogy a költségvetés elfogadásánál 2023-ban egy félmilliárd, 500 millió forintos keretösszeg erejéig indítsuk újra a debreceni panelprogramot. Amennyiben a közgyűlés csütörtökön elfogadja a pályázati kiírás feltételeit, akkor ebben az évben újraindul a panelprogram

fogalmazott a polgármester.

Felidézte, hogy 2001-ben indították el a panelfelújítási programokat, amelyek hosszú éveken keresztül jó lehetőséget jelentettek Debrecenben is a panelépületek felújítására.

Hangsúlyozta, nem csak a társasházak, hanem a debreceni székhelyű lakásszövetkezetek is pályázhatnak a panelprogram keretében az önkormányzati támogatásra.

A lakásszövetkezetek lényegesen nagyobb kiterjedésű, nagy lakóegységgel, nagy lakásszámmal működő szövetkezetek. Itt valószínűleg kisebb egységekben, vagy dilatációs egységenként lehet pályázni, ugyanis meghatároztuk azt, hogy milyen a támogatás mértéke és mekkora az az összeg, amelyet egy adott projektre fel lehet használni. A támogatás mértéke az elszámolható bekerülési költség 25%-a lesz, tehát negyed részét vállalja át a városi panelprogram a finanszírozásnak. Ez lakásonként legfeljebb 750 000 forintot jelent majd, és egy projekt esetében a maximális támogatási összeg nem haladhatja meg a 100 millió forintot

ismertette a részleteket.

Hozzátette, a támogatást nyílászárók cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, illetve liftek energiamegtakarítást eredményező cseréjére lehet felhasználni. A pályázatot 2023. június 1-jétől kezdődően lehet benyújtani, az ez évi panelprogram kerete pedig 2023. december 31-ig áll nyitva. A bírálatokat pedig legkésőbb február 29-éig kell az önkormányzatnak elvégeznie.

Kiemelte, hogy a pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálják el, a pályázati lehetőség pedig addig áll nyitva, amíg a pályázati keret ki nem merül. Amikor a pályázat kimerül, akkor ezt az időszakot lezárják, legközelebb pedig a 2024-es pályázati keretre lehet majd pályázatot benyújtani.

Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakció vezetője megjegyezte, hogy a városban több mint 23 500 iparosított technológiával épített lakás található. Az elmúlt években a Debrecenben található panelházak 24%-a esett át teljeskörű felújításon.

A pályázatokat a www.panelprogram.debrecen.hu oldalon lehet benyújtani.

Forrás: Debreceni Városháza Sajtó

Exit mobile version