50 ezer forintnyi élelmet dobunk ki évente: ez így nem jó

Ne kukába! – Élelmezési világnap, október 16.  Élelmiszermentés=az élelmiszert megmenteni a hulladékká válástól. A FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete 1979-ben nyilvánította világélelmezési napnak október 16-át. Ez a nap egyszerre irányítja a figyelmet az éhínség elleni küzdelemre és az élelmiszerpazarlásra. Debrecenben is lesznek programok az élelmezési világnap alkalmából.
 
Idén májusban megalakult a Debreceni Élelmiszermentő Hálózat, mely az élelmezés világnapját választotta a debreceni nyilvános bemutatkozásra. Tartós élelmiszert gyűjtenek, megismertetnek, ajándékoznak.
 
2016. október 16-án vasárnap 14.30-tól a Kishegyesi úti TESCO-ban tart sajtótájékoztatót Balogh Barnabás, a Debreceni Karitatív Testület elnöke, Horgos István, a debreceni Kishegyesi úti TESCO Áruház vezetője, valamint Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke.
 
Ezt követően 18 óráig családi programokkal várják az érdeklődőket a szervezők. Az ügy mellé álltak, s a TESCO-ban és az Auchanban fellépnek:
 
a Debrecen LineDance Club,
a Debreceni Mazsorett Együttes,
az Aquamanók,
a Debreceni DuoTrio Utcaszínház,
a Debreceni Népi Együttes Szarkaláb csoportja,
a Dance Universe és az Alföld Színpad, kézműves aktivitásra pedig a Kézműves Alapítvány jóvoltából lesz lehetőség.

Háttér-információk:

A számok riasztóak: egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékű élelmiszert dob ki a szemétbe, amely fejenként körülbelül 40-50 kilogramm élelmiszerhulladékot jelent. Lehet-e ezt a teljes lakosságot számítva mintegy 400 ezer tonna élelmiszert a szükség helyére átcsoportosítani?
http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-elelmiszerfelesleg-csokkentese-kozos-cel

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 10 éve működik, kitűzött célja, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget megsemmisítés helyett a rászorulók élelmezésére fordítsák. Felkutatják és összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezeket a termékeket a rászoruló emberek között.

Exit mobile version