50! helyet javított egy év alatt az egyetem

A tavalyi eredményen csaknem 50 helyet javítva az 538. helyezést érte el a Debreceni Egyetem a Round University Ranking (RUR) 2019-es felsőoktatási világrangsorán, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a moszkvai székhelyű független szervezet.

A listán a világ legjobb 1000 egyetemét értékelik 20 tényező alapján 4 alapvető területen: oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi mutatók (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%).

A vizsgált területek közül az intézmény a pénzügyi fenntarthatóság kategóriában érte el a leglátványosabb mutatót, az előző évi 515-ről a 362. helyre előrelépve. Oktatás kategóriában ugyancsak jelentős a javulás a tavalyi 619-ről az 529-re ugorva. Az összpontszám is emelkedett 39.106-ról 45.025-re.

– Mindez azt jelzi, hogy nemzetközi megmérettetésben fontos előrehaladást tett az egyetem, megerősítve helyét a világ felsőoktatási intézményeinek középmezőnyében – fogalmazott a rangsor kapcsán Pintér Ákos. A Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese hangsúlyozta: a két kiemelten javuló mutató is azt jelzi, hogy az intézmény oktatási színvonala – ahogyan ezt a felvételi jelentkezési adatok is mutatják – kimagasló, az itt folyó oktató-kutatómunka háttérbázisát pedig a kiegyensúlyozott pénzügyi gazdálkodás biztosítja.

A rangsor élén listavezetőként a Harvard University, a California Institute of Technology és az Imperial College London szerepel.

A teljes lista ide kattintva olvasható.

(unideb.hu)

Exit mobile version