Debreceni szerzők művét készül színpadra vinni, és sosem látott fiát keresi Papp Gyula

Az Újszínház zeneigazgatója a Sűrített Paradicsom című regényt szeretné a publikum elé tárni.

A Nádudvarról származó zenész, producer és színházi ember, Papp Gyula 2012 óta dolgozik zeneigazgatóként a budapesti Újszínházban. A tavaly novemberben a 70. életévét betöltő, és mindezt egy nagy életmű koncerttel ünneplő művész egy helyi ötlete kapcsán beszélt a HajduPressnek.

„2012-ben kaptuk meg az Újszínházbeli lehetőséget Dörner György igazgató úrral, azóta vagyok ott zeneigazgató. Büszkén mondhatom, hogy állandó telt házunk van, itt mutattuk be a Rice-Rice-Beatrice című darabot is, frenetikus sikerrel – nyilatkozta portálunknak Papp Gyula. – Akkor köszöntöttek a hetvenedik születésnapomon, rendkívül meghatódtam. Ugyancsak tavaly rendeztük meg a „Papp Gyula 70” koncertet az Erkel Színházban. Azért „Generációk közt” volt a címe, mert olyan kitűnő pályatársakkal muzsikáltunk együtt, mint Török Ádám, Horváth Charlie, Nyerges Attila, Rudán Joe vagy Varga Miklós” – fogalmazott  a  Mini, a Skorpió, a Dinamit, a Kormorán, a Safari, a Papp-Sárdy n.b.b. és a P. Mobil egykori billentyűse. Papp Gyula eddig 250 hanghordozón zenélt, 250 darabot vitt színre. Tervei között szerepel, hogy két legkedvesebb „gyermekét”, Az első sírásót és a Demjén Ferenccel közös Ármány és szerelem című darabokat Budapesten is bemutathassa.

Ezen kívül egy debreceni szerzőpáros, Perjés Péter-Tamás Nándor: Sűrített Paradicsom című könyvébe szeretett bele. Erről így vallott Gyula:

„A 90-es évek elején a Proton Kiadó stúdiójában dolgoztam, mint producer, és akkor találkoztam egy zseniális debreceni zenekarral, az August Förster Reservation-nel. Beajánlottam őket Enyedi Ernőnél, föl is vették a lemezt, amely nagyon tetszett nekem. Rá 15 évre találkoztam Perjés Petivel, az énekessel, akit végtelenül tehetségesnek tartok, és ajánlásomra a Gór Nagy Mária Színitanodába is bekerült. Tudtam, hogy nagyon ügyes gyerek és nagyszerű szövegeket ír, zseniálisan énekel, azt azonban nem sejtettem, hogy ilyen kitűnő ötletei vannak, mint a Sűrített Paradicsom című könyv. Hogy idézzem, miről van szó: A szórakoztató regény a túlvilágon játszódik a Sűrített Paradicsom nevű szépségszalonban, ami egyben koktélbár is. Ide járnak szépülni, pletykálni a kóborló lelkek. Tanúi lehetünk olyan találkozásoknak, ami a földi élet során lehetetlen lett volna. A különböző korokban élt ismert énekesek, hadvezérek, költők, sportolók, színészek és még sokan mások, most érdekes párbeszédekbe, jelenetekbe keverednek a bárpultnál vagy éppen a hajszárító búra alatt. Ebben az időtlen térben Julius Caesar lazán összefut Agatha Christievel, Adolf Hitler Muhammad Alival vagy John Lennon gyilkosával, Mark Chapman-nel. Őszintén mondom, hangosan felkacagtam olvasás közben, annyira szellemesen van megírva. Perjés Peti ötletét Tamás Nándor, a nagyszerű író, újságíró barátom vetette papírra. Nagyon tetszik, én ezt világsikernek tartom! A könyvben szereplő hírességek dalra fakadnak a fejezetekben, és világslágereket énekelnek. Már akkor tudtam, hogy ezt a történetet színpadra fogom vinni, mielőtt olvastam volna a könyvet, ugyanis hihetetlenül jó ötletnek tartom, különösen tetszenek a kiszólások a műben. És az, hogy hol sír az olvasó, hol pedig nevet. Azt kell mondjam, hogy évek óta erre a könyvre vártam. A Gondviselés mindig úgy irányítja a dolgokat, hogy ha valamit megálmodunk, az teljesül. A másik példány már Viczián Ottónál, a művészeti vezetőnknél van, meglátjuk, mi sikerül a dologból. Én csak ajánlok, de nem én döntök. De azon leszek, hogy ez színre kerüljön.”

Végül Papp Gyula egy személyes történetet is megosztott velünk.

„Valami nyomja a szívemet 1991 óta – nyílt meg a művész. – Akkor meghívott Perjés Peti, hogy szálljak be az AFR-be, a Bika oldalában lévő sörözőben játszottunk, ahová rengeteg csodálatos élmény fűz. Erről beszámolt a Hajdú-Bihari Napló is, ezt követően felbukkant egy hölgy, akinek, sajnos Peti nem kérdezte meg a nevét. Perjés Petivel közölte, hogy nem akar semmit tőlem, de van tőlem egy fia, aki hatéves. S én most  ezzel a gyerekkel szeretnék találkozni. Ha valaki tud róla valamit, kérem, jelentkezzen a HajduPress elérhetőségeinek egyikén, hogy felvehessem vele a kapcsolatot!”

Exit mobile version