2025. december 21. vasárnap
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
Home Színes

Egyszerű, de nagyszerű húsvéti sütemény receptek

Tóth Szilvia Szerző Tóth Szilvia
2024/03/27
kategória: Színes
4 0
0
a cookie easter eggs in a basket and cup of coffee on a table

Photo by olga Volkovitskaia on Pexels.com

FacebookTwitterE-mail
Március utolsó hétvégéjén – azaz pár nap múlva – beköszönt Húsvét, ami egyet jelent a szokásos hétvégi menünél jóval különlegesebb, szezonálisabb ételeket felsorakoztató menüsorral. Az édesszájúak legnagyobb örömére ilyenkor édességek, sütemények különböző kombinációiból is bőven akad, melyekhez ebben a cikkben mi is igyekszünk ihletet adni.
Íme 5 egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandozó finomság receptje, hogyan s mintje.

A pontos elkészítéshez a mindmegette.hu oldalon megtalálható recepteket hívtuk segítségül.

1. HÚSVÉTI CSOKITOJÁS EPERHABBAL

HOZZÁVALÓK

  • 30dkg eper
  • 3db tojás
  • 3ek porcukor
  • 6db csokitojás

ELKÉSZÍTÉS

  1. A krémhez az epret megpucoljuk és megmossuk. Apróra vágjuk és egy tálban villával pürésítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. Ha teljesen kemény, hozzáforgatjuk az epret.
  3. A tojásokat óvatosan kettépattintjuk és tányérra helyezzük őket.
  4. Nyomózsákba töltjük a krémet, és a segítségével megtöltjük a habbal a tojásokat.

2. HÁZI PILÓTA KEKSZ

HOZZÁVALÓK

  • A tésztához:
  • 2db tojás
  • 25dkg margarin
  • 25dkg porcukor
  • 1csom vaníliás cukor
  • 1csom sütőpor
  • 50dkg finomliszt
  • tej, hogy a tészta összeálljon
  • 2ek kakaópor

  • A krémhez:
  • 20dkg porcukor
  • 2db tojás
  • 3ek liszt
  • 1ek kakaópor
  • 3dl tej
  • 10dkg csokoládé
  • rumaroma
  • 15dkg vaj vagy  margarin

ELKÉSZÍTÉS

  1. A házi Pilóta keksz elkészítéséhez a tojást a margarinnal és a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos, átszitált lisztet, majd kevés tejjel összegyúrjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk, az egyik sárga marad, a másik felébe kakaóport szórunk. 3 mm vastagra nyújtjuk, pogácsaformával kiszaggatjuk, kb. 4 cm átmérőjűre.
  3. Kikent, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben (egymástól kissé távol helyezve) 8-10 percig sütjük őket.
  4. A krémhez a hozzávalókat a vaj vagy margarin kivételével lassú tűzön sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vajat is belekeverjük, ha elolvadt és kocsonyásodni kezd, habosra keverjük.
  5. Egy sárga és egy barna korongot összeragasztunk a krémmel.
+1 kissé bonyolultabb recept, a gluténérzékenyekre is gondolva: GLUTÉNMENTES PILÓTA KEKSZ

HOZZÁVALÓK

  • A tésztához:
  • 30dkg it’ s us miklos’ universal mix lisztkeverék
  • 12.5dkg porcukor 
  • 1csom vaníliás cukor
  • 1db tojás 
  • 12.5dkg vaj
  • 1ek holland kakaó

  • A krémhez:
  • 20dkg porcukor
  • 4ek rizsliszt
  • 2dkg vaníliás pudingpor 
  • 2ek holland kakaópor 
  • 2db tojás 
  • 4dl habtejszín 
  • 10dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS

  1. A gluténmentes pilóta keksz elkészítéséhez a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 2 egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe belegyúrjuk a kakaót.
  2. Rizsliszttel megszórt felületen előbb az egyik majd a másik tésztát 0,5 cm vastagságra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét ízlés szerint mintázhatjuk.
  3. A kekszeket 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Mivel a kakaósnál elég nehéz a szín alapján eldönteni, mikor sült meg, ezért érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal együtt sütni.
  4. Közben elkészítjük a krémet is. A porcukort, a rizslisztet, a vaníliás pudingport, a kakaóport és a tojást egy lábasba mérjük, összekeverjük majd hozzáadjuk a habtejszínt. Csomómentesre keverjük, és lassú tűzön folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és még melegen a vajat is hozzákeverjük.
  5. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük a krémet, és a hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Végül a barna és világos keksz alapokat összeragasztjuk a krémmel. 

Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes Íz-lik blogon.

3. CITROMOS-TÚRÓS KEKSZES SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

  • 15dkg tejföl
  • 2csom instant zselatin 
  • 75dkg félzsíros túró
  • 1db biocitrom lereszelt héja
  • 15dkg porcukor
  • 2csom vaníliás cukor 
  • 20dkg darált háztartási keksz

ELKÉSZÍTÉS

  1. A citromos-túrós kekszes sütemény elkészítéséhez a tejfölt kanalazzuk keverőtálba, majd fokozatos adagolva keverjük simára a zselatinnal.
  2. A túrót törjük át, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgassuk hozzá a zselatinos tejfölt.
  3. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával. Rakjuk ki az alját a keksz felével, simítsuk rá a túrókrémet. A tetejét rakjuk ki a maradék keksszel.
  4. A süteményt tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. Másnap szépen szeletelhető. 
4. TÖRÖK SÁRGARÉPÁS SZELET

HOZZÁVALÓK

  • 50dkg sárgarépa
  • 20dkg kristálycukor
  • 0.5tk őrölt fahéj
  • 1tk vaníliaaroma
  • 10dkg dió, mogyoró, mandula vagy pisztáciabél
  • 5dkg kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sárgarépát meghámozzuk, késes aprítóban finomra vágjuk, vagy egy tálba reszeljük.
  2. Hozzáforgatjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd hozzáadunk 2,5 dl vizet. A keveréket lábasba tesszük, és kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadék elpárolog. Közben lefedjük, de hagyunk egy kis részt a távozó hőnek.
  3. Belekeverjük a durvára vágott dióféléket, majd a masszát 1 cm magasan egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Négyzetekre vágjuk, majd megforgatjuk mindegyiket a kókuszreszelékben.
5. OMLÓS LINZER BARACKLEKVÁRRAL

HOZZÁVALÓK

  • 17dkg porcukor
  • 1csom sütőpor
  • 40dkg liszt
  • 25dkg vaj
  • 1db tojás
    • baracklekvár

ELKÉSZÍTÉS

  1. Az omlós linzer elkészítéséhez a porcukrot, a sütőport és a lisztet egy tálba vagy egy gyúrótáblára szórjuk.
  2. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, elkezdjük összedolgozni (a vajat a kezünkkel összemorzsoljuk). Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől.
  3. A vajas lisztkeverékhez hozzáadjuk a tojást és jól összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  4. A sütést megelőzően a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és kiszaggatjuk a linzerkarikákat, majd a tepsire helyezzük. Minden második karika közepét pici kiszúróval szúrjuk ki.
  5. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10 percig sütjük a süteményeket. A megsült linzereket sárgabaracklekvárral összeragasztjuk.

A cikkben felsorolt receptek és képek, videó forrása: mindmegette.hu

Megosztás:

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • More
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Related

Tags: húsvétKiemeltReceptsütisüti recept
Előző Cikk

Újra lesz Deszka Fesztivál Debrecenben

Következő Cikk

Már visszanézhető a Science Café: Jövő étrendje előadás

KapcsolódóCikk

Megjelent Margot Robbie főszereplésével az Üvöltő szelek fülledt előzetese
Kult

Mindössze harminc évet élt, ez mégis elég volt, hogy beírja magát a történelemkönyvekbe

2025.12.19.
close up photography of a red and gold bow hanging on a christmas tree
Életmód

Sok mindent elárul rólunk, hogy milyen díszek kerülnek fel a karácsonyfára

2025.12.19.
Úton a csillagok közé
Régió

Úton a csillagok közé

2025.12.19.
Következő Cikk
Már visszanézhető a Science Café: Jövő étrendje előadás

Már visszanézhető a Science Café: Jövő étrendje előadás

Hozzászólások

CIKKAJÁNLÓ

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

2025.12.18.
Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

2025.12.16.
Halálos közúti baleset történt az M4-esen

Halálos közúti baleset történt az M4-esen

2025.12.21.
Rövid időn belül visszaadták a hajdúnánási járőrök az ellopott elektromos rollert

Rövid időn belül visszaadták a hajdúnánási járőrök az ellopott elektromos rollert

2025.12.17.

ROVATOK

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

KÖVESS MINKET

NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    9388 Megosztás
    Share 3755 Tweet 2347
  • Lángolt egy hotel Nyíradony- Tamásipusztában

    8843 Megosztás
    Share 3537 Tweet 2211
  • Húsevő baktérium végezhetett Vadász Zsolttal

    3273 Megosztás
    Share 1309 Tweet 818
  • Meghalt Varga Zita, a Debreceni Egyetem GDPR Központ vezetője

    3218 Megosztás
    Share 1287 Tweet 805
  • Tizenketten tűntek el Debrecenben a múlt héten

    3144 Megosztás
    Share 1258 Tweet 786
hajdupress.hu

HajduPress - Lapozz a Hírekben!

Kövessen minket a közösségi médiában:

Legfrissebb hírek

  • Meghalt Kemenes Fanni jelmeztervező
  • Karambol Hajdúsámsonon
  • Két kínai márkával bővül a magyar újautó-kínálat
  • Pottyondy Edina elhozza Louis CK könyvét
  • Meghalt Csudai Sándor fotóriporter
  • Megszűnt a Gainax animációs stúdió
  • A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületére szavaztak a legtöbben a Cívis Ház Zrt. jótékonysági kampányában

Rovatok

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről!

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés

HajduPress © 2025 Minden jog fenntartva.

Nincs találat
Összes találat
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • Díszudvar
  • Trendfórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Discover more from hajdupress.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

 

Loading Comments...
 

    %d