Beléptünk az évnek azon szakaszába, amikor elárasztják a közösségi oldalakat a mindenszentek kontra halloween viták, a faragott tökfotók és a jelmezes ünnep létjogosultságát megkérdőjelező posztok. Mindezek ellenére a Halloween szép lassan bekúszott az októberünkbe, a boltok polcai pedig roskadoznak a megmunkálásra váró tököktől. Persze pont abban az időszakban, mikor a sütőtök is ott van minden konyhapulton. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért tartott idén egy „tökös” gyorstalpalót az ehetőséggel kapcsolatban.

Mint ahogy a NAK az MTI-hez eljuttatott közleményében írja: A sütőtöknek a köznyelvben azokat a téli tököket nevezik, amelyeket érett formában szednek le, vagyis a bennük lévő magok termesztésre alkalmasak. Amit a boltokban kaphatunk halloween-tök néven, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, mert termésük éretten már ehetetlen.
A közleményben kiemelték: Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető.
A halloween-tök nagy, kerekded, szabályos, élénk narancssárga színű tökféle, amit mintha arra terveztek volna, hogy dekorációként teljesítse be sorsát. A boltokban és a zöldségárusoknál többféle faragható tök is előfordulhat, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Fontos kiemelni, hogy a kisebb méretűek, amelyek kifejezetten szabályosak és dekoratívak sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.
Ha tökfaragásra adjuk a fejünket és a zöldségestől halloween-tökkel távozunk, akkor sem a kivájt magokat, sem a húsát, sem a héját nem célszerű elfogyasztani, ezt a lehetőséget hagyjuk meg a sütőtöknek.
Magyarországon a NAK adatai szerint, csaknem 1800 hektáron termesztenek ehető sütőtököt, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igazi Tök-nagyhatalomnak számít, a maga 600 hektárnyi termőterületével, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van a sütőtököt kitermelő földek száma. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, kifejezetten népszerű még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök is. Miután itthon dúskálunk a megtermesztett sütőtökben, az importja elhanyagolható a kamara szerint.
Jól nézzük meg tehát, hogy mivel megyünk haza a boltból, mert ha a kifaragott tökfejet később megsütnénk, abból sok kellemetlenségünk adódhat. A sütőtök dekorációs értéke ugyan csekély, de sütve, vagy szárnyasokkal tálalva, igazi ínyenc csemege!