Halloween után ne dobjuk ki a sütőtököt és a takarmánytököt, helyette törjük szét és vigyük el egy közeli erdőbe vagy mezőre, hogy a vadon élő állatok csemegéjeként szolgálhassanak!
Figyelem! Hazánkban is egyre népszerűbb ősszel, halloween környékén a sütőtökfogyasztás és a halloweeni tök faragása, azonban az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető. Mikor az Egyesült Államokban egyre népszerűbb lett a töklámpás faragása és egyre nagyobb kereslet lett a tökökre, a farmerek elkezdtek olyan fajtákat nemesíteni, amik a legalkalmasabbak a tökfaragáshoz. – olvasható a halloween.info.hu oldalán. Az volt a fő szempont, hogy minél egyszerűbben lehessen faragni és minél esztétikusabbakká váljanak, nem az, hogy minél ízletesebbek legyenek. A halloweeni tök méretéhez képest kevés a húsa és semleges az íze.

Figyelem! A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz!
Viszont a sütőtök és a takarmánytök egyáltalán nem ártalmas az állatok számára, sőt kifejezetten kedvelik is az ízét, a magvaik pedig természetes féreghajtóként működnek náluk. Mielőtt kitesszük a tököket, feltétlenül figyeljünk arra, hogy feltörjük őket, mert különben a szarvasok agancsára vagy esetleg a fejükre is szorulhat.
Évente 2,5 milliárd tököt termelnek kifejezetten a halloween ünnepére, ennek ellenére csak az egyötödét hasznosítják újra. A többi a hulladéklerakókban bomlik le és metángázokat termel, amelyek károsítják a környezetet. Ezért érdemes újrahasznosítani a tököket a vadon élő állatok segítségével, ugyanakkor háziállatok számára is zamatos csemege lehet.
Összegezve a sütőtök és a takarmánytök élelmezési forrást biztosít az éhes állatok számára, ezért javasolt újrahasznosítani őket.
További hasonló cikkeink:
Hozzászólások