Elhunyt az egyik leggazdagabb magyar

Kép: commons.wikimedia.org/User:Egresij

89 éves volt. Mindenki azt találgatja, hogy mi lesz a vagyonával, mióta néhány napja meghalt a milliárdos gyémántkereskedő, dr. Csebi Pogány Alajos. Ugyanis nem volt örököse.

A dúsgazdag férfi idős korára szinte teljesen egyedül maradt. Gyermekei közül kettő is drámai körülmények között hunyt el, egyik feleségét is elveszítette: nem tudni, kire szállhatnak most a milliárdok.

A gyémántkereskedő kalandos életéről filmeket is forgattak, könyvet írtak: a különc férfi húszévesen, 1952-ben disszidált, előbb Ausztriába, majd Belgiumba került. Ott megnősült, és apósa révén került be a gyémántszakmába. Kitartásának és kapcsolatainak köszönhetően lehetett később az amszterdami gyémánttőzsde elnöke, a belga és angol királyi családok udvari ékszerésze.

A rendszerváltás után visszatért: Budapesten vett ingatlant, 1995-ben előbb családi kápolnát építtetett Dunakilitin (itt is temették el), majd 2000-ben négy és fél milliárdból kastélyt a falu határában. Az év nagy részét ingázással töltötte dunakiliti és cannes-i birtoka között.

2003-ban a 100 leggazdagabb magyar között az 58. helyen szerepelt a neve, amin felháborodott, majd hozzátette, hogy az első helyen kellene szerepelnie. Frei Tamás és Friderikusz Sándor is forgatott az életéről, később könyv is megjelent kalandos életútjáról.

„Ha majd nem leszek, ráhagyom ezt a hazára, s csinálok valami alapítványt” – nyilatkozta kastélyáról még bő két évtizede. Alapítványról azóta sem tudni, a helybeliek pedig csak találgatnak, hogy a milliárdos halála után mi lesz a vagyonnal.

Forrás: Blikk

Exit mobile version