Ez várható októberben a Vojtina Bábszínházban

brown nutcracker

Photo by Musa Ortaç on Pexels.com

Mint minden hónap, így 2020 októbere is izgalmas programokat ígér a Vojtina Bábszínház látogatói számára. Nemcsak bérletes és családi darabokkal, vendégelőadással, hanem egy új kiállítással és a teátrum 45. évadát ünneplő programsorozattal is várja Debrecen bábszínháza az érdeklődőket. Programajánló következik. 

A bábszínház Színháztermében október 4-én 10 órától a népszerű Az előszobaszekrény boszorkánya című produkciót lehet megtekinteni családi előadás keretében. 6-ától 11-éig bérletes előadás formájában A libapásztorlány című darab látható, naponta két alkalommal, 10 és 14 órai kezdettel. Október 18-án, vasárnap 10 órától az Álomzug Társulás vendégelőadása keretében a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című produkcióval várja a színház a kicsiket és nagyokat egyaránt. 25-én, vasárnap pedig azon túl, hogy 10 órától ismét megtekinthető A libapásztorlány, a Miénk itt a tér! című programsorozat második epizódjára is sor kerül, melynek részleteiről az alábbiakban még szólunk.

A bábszínház Játszószínházában azon túl, hogy a megszokott programokkal – például a legkisebbeket megszólító Babusgatóval – várják a közönséget, illetve lesznek „hagyományos”, e térben szintén megszokott előadások is, itt is számíthatnak meglepetésre a látogatók. Azon túl, hogy 7-étől 18-áig Az égig érő fa című kamarajáték, 19-étől pedig a Sej-haj pengettyű! „uralja” a Játszószínház terét, a bábszínház alkotói egy új részvételi színházi nevelési előadást is útjára indítanak októberben. Mégpedig a Családkollázst. Az általános iskola 6-7-8. osztályos fiataljainak szóló történet a 12 éves Fanniról szól, aki egy látszólag jól működő családban él, korának megfelelően épp a határait próbálgatja a szüleivel szemben. Ám egy iskolai feladatra készülve teljesen váratlanul megtalál egy papírt, amiből kiderül, hogy az az ember, akit eddig az apjának hitt, nem az édesapja, Fanni csak egy éves korában került a családba. Az előadás központi témája az identitás keresése és annak lehetséges megtalálása, mint a hibáival, erényeivel, vagyis magával tisztában levő személyiség kialakulásának előfeltétele. Az előadás alapvető kérdései: Ki is vagyok én valójában? Mi határoz meg engem? Ezeket a kérdéseket a 12 és fél éves Fanni történetén keresztül vizsgálják az alkotók és a résztvevők, akiről egy véletlen során kiderül, hogy az az ember, akit mindeddig az apukájának hitt, valójában nem a vérszerinti apja. Mi lesz, mi legyen most?

Ami pedig a fentiekben beharangozott Miénk itt a tér! programsorozatot illeti: mint ismeretes, a Vojtina Bábszínház 2020. december 31-én ünnepli fennállása 45 évfordulóját. E különleges évadban megnyitják abábszínház összes terét, izgalmas felfedezőutat kínálva miden látogatónak. Az interaktív foglalkozások során mindenki kipróbálhatja a bábkészítés csínját-bínját. A játékos tárlatnézéssel közelebb lehet kerülni a Vojtina Bábszínház varázslatos világához. 

Az ünnepi évadban minden hónap utolsó vasárnapján sokszínű programokból álló, 9.30-tól 12.30-ig tartó délelőttre hívnak mindenkit. A rendhagyó vasárnapok első momentumaként az előadásra való felkészülés pillanatait követően két mesét láthatnak a látogatók. Az előadások után párhuzamosan indulnak a kisebb létszámú csoportok a kulisszajárásra, a színház ritkán látott tereibe. 

A rendhagyó délelőttök programelemei a következők: 

A darabokra való elkészülés: színészek beéneklése, részpróbája, színpadi előkészületek (bábok-, kellékek elhelyezése, hangszerek behangolása)

Előadások megtekintése: a színházteremben és a játszószínházban, esetenként különleges nézőpontból: a színfalak mögül, oldalról…

Előadások után, kisebb létszámú csoportokban: 

Otóber 25-én a kalandvágyókat a következő programokkal várják: 

9.30-tól

Színpadi előkészületek a színházteremben és a játszószínházban 

10.00 órától zárásig (12.30)

Színházterem: A libapásztorlány

Játszószínház: Az égig érő fa

11.00 órától

Mindemellett a Vojtina Bábszínház a 2020/21-es évadában is tervez kiállításokat, szám szerint ötöt. Első lépésben a már a Miénk itt a tér! programsorozatnál is megemlített FIGURÁK, avagy bábosok és bábuikcímmel nyílik tárlat október 8-án, amely röviden így foglalható össze:

A bábos kelti életre a bábut. Ő adja a figura lélegzését, mozgását, ő bontja ki a karakter személyiségét, saját testi adottságait kölcsönzi neki. A bábos képes a bábbal minden érzelmet képivé tenni, képes a bábbal annyira azonosulni, hogy a néző kettőjüket, az embert és a tárgyat, egynek látja. Hilarion Gottfried Petzold, német pszichológus azt tanítja, hogy abáb avatja az embert teremtővé, aki az alkotás állandó új próbálkozásaival azt reméli, hogy megtalálja önmagát, és aki ismételt életre keltésükkel életet kíván lehelni a bábokba, mert végérvényes megelevenítésük feloldaná az élet rejtélyét és a halál borzalmát.A báb másféle társ, mint a testvér, a felebarát. Élettelenségéből az kelti életre, aki saját bábjának választotta vagy megteremtette. A báb segítőnk az emberré válás folyamatában.

A tárlatunk olyan pillanatokat villant fel, melyben a Vojtina Bábszínház bábművészeinek bábuikkal való érzékeny kapcsolata, szimbiózisban való megjelenése ragadható meg.

A Vojtina Bábszínház tehát ez év októberében is számtalan programmal és különböző műfajú szórakozási lehetőséggel várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Érdemes tehát ellátogatni a most 45 éves debreceni teátrumba.

Gyürky Katalin

Exit mobile version