Fűszeres, pekándiós-karamellizált almás ízesítésű az év egyik legfinomabb bejglije

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A Magyar Cukrász Ipartestület idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

– Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

– Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

– Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár

– Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca

– Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga

– Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti

– Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke

– Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert

– Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Versenyeredmények:

Hagyományos diós kategória:

– Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

– Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd

– Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategória:

– Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged

– Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

– Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc kategória:

– Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

– Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest

– Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli

Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület

Exit mobile version