Hatalmas csalódás: az Apple legújabb funkciói nem lesznek elérhetőek az EU-ban

Hatalmas csalódás: az Apple legújabb funkciói nem lesznek elérhetőek az EU-ban

Az Apple a közelmúltban bejelentette, hogy az Európai Unióban több fontos funkció nem lesz elérhető az ősszel megjelenő iOS 18 és macOS Sequoia frissítésekkel. Az érintett funkciók között szerepel az Apple Intelligence, az iPhone Mirroring és a SharePlay képernyőmegosztás. Ennek oka, hogy a Digitális Piacok Törvénye (DMA) olyan szabályozásokat tartalmaz, amelyek szerintük veszélyeztetik a felhasználók magánéletét és biztonságát.

Az Apple Intelligence hiánya

Az Apple Intelligence egy új, mesterséges intelligenciával támogatott funkció, amely különböző személyre szabott szolgáltatásokat kínálna a felhasználóknak. Azonban az EU-ban érvényes adatvédelmi és biztonsági előírások miatt ezt a funkciót úgy döntötta cég, hogy nem teszi elérhetővé az európai piacon. Ez különösen azoknak a felhasználóknak okozhat csalódást, akik már várták az új technológia előnyeit.

iPhone Mirroring és SharePlay korlátozások

Az iPhone Mirroring lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy iPhone-juk kijelzőjét más eszközökre tükrözzék, míg a SharePlay képernyőmegosztás funkcióval a felhasználók valós időben oszthatnák meg képernyőjüket barátaikkal és családtagjaikkal. Ezek a funkciók szintén nem lesznek elérhetők az EU-ban a DMA szabályozásai miatt. Az Apple szerint ezek a funkciók sérthetik a felhasználók biztonságát, ha nem megfelelően vannak szabályozva.

Hatalmas csalódás: az Apple legújabb funkciói nem lesznek elérhetőek az EU-ban

A szabályozás hatásai

A Digitális Piacok Törvénye célja, hogy növelje a digitális szolgáltatások átláthatóságát és biztonságát az EU-ban. A cég azonban azt állítja, hogy ezek a szabályok túl szigorúak, és korlátozzák a vállalat képességét arra, hogy új, innovatív szolgáltatásokat nyújtson az európai felhasználóknak. A tech-óriás döntése, hogy visszatart bizonyos funkciókat az EU-ban, komoly vitát váltott ki a szabályozás és az innováció egyensúlyáról. Bár a vállalat az adatvédelem és biztonság fontosságát hangsúlyozza, a felhasználók számára ez a döntés hátrányos lehet. Az EU és az Apple közötti konfliktus rávilágít arra, hogy a technológiai innováció és a szabályozás közötti egyensúly megtalálása nem mindig egyszerű feladat.

A „mezei felhasználó” és a jogszabályok ismerete

A mindennapi felhasználó számára gyakran nehéz átlátni a különböző technológiai szabályozások és törvények bonyolult hálóját. Míg az Apple és az EU közötti viták a háttérben zajlanak, a felhasználók csak annyit érzékelnek, hogy egyes várva várt funkciók nem érhetők el számukra. Ez felveti a kérdést: mennyire kellene a felhasználóknak ismerniük a jogszabályokat, amelyek befolyásolják digitális eszközeik használatát, és vajon ki vállalja a felelősséget azért, hogy ezek az információk elérhetők és érthetőek is legyenek számukra?

Forrás: Gizmochina, Apple


Vissza a főoldalra

Exit mobile version