El sem tudják képzelni, ugye? Pedig nem bizarr, és nem gáz. Nekem már sokkal érthetetlenebb az, hogy itthon miért rakják tele egészségtelen cukorral a szakácsok ezt az – egyébként finom – levest, s miért kell oly módon elkészíteni, hogy gyerekek, s felnőttek is húzgálják a szájukat, ha meghallják: sóskaleves.Erdélyben például sokkal inkább a füstölt húsos, sós-savanykás változat az elterjedt. Lehet nyugodtan újítani.
A csülkös sóskaleveskez nélkülözhetetlen egy zacskónyi sóska a (ősszel leginkább) fagyasztóból. Aki előre gondolkodik, az tavasszal beszerzi a szükséges mennyiséget, otthon egy pár csepp olajon, pár karika fokhagymával pillanatok alatt megfuttatja, a rengetegnek tűnő sóskából rettenetesen kevés lesz, majd ha kihűlt, akkor irány a fagyasztó, télen nagyon jó szolgálatot tesz egy-egy ilyen csomag.
Ha a sóskánk megvan, akkor már más dolgunk sincs, mint bedobni egy tetszőleges darab füstölt csülköt egy kis vízbe, később mehet a sóska, néhány karika répa, petrezselyem, esetleg egy leveskocka, vagy egy kis ételízesítő, pici só, pici bors. Ha már gyönyörűen megfőtt a füstölt husi, akkor egy fél marék rizst szórhatunk bele, esetleg még 1-2 cikk friss fokhagyma is mehet, majd vékonyan, lehetőleg teljes kiőrlésű liszttel behabarjuk a levest. Ha már rendesen rotyog az étel, akkor a zubogó levesbe néhány tojást frissen beleütünk, de nem kavarjuk el, hagyjuk egyben, így gyönyörű főtt tojásokat találunk majd az edényben. Ha a tojásokat is beledobtuk, akkor 1-2 perc után lezárjuk az ételt, s ha hűlt egy picit, akkor ízlés szerint ecettel savanyítjuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá, megéri kipróbálni!
