Hitte volna? Már a pocakban is kell a zene

Már kilenc hónappal a gyermek születése előtt kezdődjön el a zenei nevelése – Kodály elvét követve tartottak szakmai konferenciát Hajdúböszörményben. 

 

Az intellektusra gyakorolt hatása miatt egy ország érdeke, hogy a gyerekek minél korábban találkozzanak a zenével – hangzott el a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési- és Felnőttképzési Karán rendezett pénteki konferencián. A tanácskozáson arra keresték a választ a szakemberek, hogyan gazdagítható a zenehallgatási élmény az óvodákban.

– Döbbenten hallom, amikor az óvodások a „két kicsi legót” éneklik valamelyik régi gyermekdal helyett. A magyar népzene és néptánc egy nyelv, amiről, ha elfeledkezünk, akkor fogyatékosság lép fel. Karunk célkitűzése, hogy a „visszatanítás” módszerével, a művészeti és a hagyományőrző tevékenységet erősítsük az óvodapedagógus képzésben – hangsúlyozta az esemény megnyitóján Bálint Péter dékán. 

A nemzetközi konferencia célja, hogy a határon túli felsőoktatási intézményekkel, zenei képzésben jártas szakemberekkel, illetve gyakorló óvodapedagógusokkal közösen gondolkodva fogalmazzanak meg módszertani ajánlásokat. Az előadásokon a neves hazai és külföldi szakemberek mellett a Debreceni Egyetem oktatói, kutatói is bemutatták legfrissebb tudományos eredményeiket a témában.

– Egy egyetem számára létfontosságú a különböző szakokhoz, képzésekhez kapcsolódó eredményes tudományos tevékenység. A Gyermeknevelési- és Felnőttképzési Karon ezek a szakmai műhelyek kiválóan működnek, amit a Hajdúböszörményben rendezett nemzetközi konferenciák nagy száma is mutat – emelte ki Bartha Elek rektorhelyettes.

A szakmai nap gyakorlati bemutatókkal kezdődött az intézmény Gyakorló Óvodájában, ahol az érdeklődők mester-óvodapedagógusok segítségével nyerhettek betekintést a 3-4, illetve az 5-6 éves korosztály zenei tevékenységeibe. A foglalkozásokon látottakat módszertani megbeszéléseken elemezték. 

– A tanácskozásra várakozásunkon felül több mint százötven résztvevő érkezett, ami azt mutatja, hogy a rendezvényünkkel hiánypótló szerepet sikerült betölteni – tájékoztatott Hovánszki Jánosné, a Művészetnevelési, Sport és Egészségnevelési Tanszék vezetője, a konferencia szervezője.

A tanácskozáson elhangzott tudományos eredményeket hamarosan egy szakmai kiadványban összegzi a kar.

Az eseményről készült további képek a fotóalbumban elérhetők. 

(unideb.hu)

Exit mobile version