Lakhatást, ne zaklatást! – A Kilakoltatás című filmről

Fotó: CineFest

2022. január 27-én vette kezdetét a debreceni Apolló moziban a 6. Magyar Filmszüret. A tizenhat napig tartó programsorozat keretében nemcsak az előző, a 2021-es, hanem a tavaly a pandémia miatt elmaradt szemlét pótlandó a 2020-as magyar filmtermésből is válogatást láthatnak a nézők. Mindeközben premierekkel és premier előtti vetítésekkel is találkozhatnak a moziba látogatók január 27-től egészen február 11-ig. Így volt ez a programsorozat nyitónapján is: 19 órától a hivatalos bemutatója előtt másfél hónappal láthatta a közönség a Kilakoltatás című filmet.

A debreceni származású rendező, Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmje egy egyetlen, hosszú napba sűrített tragédia – szatirikus köntösbe bújtatva. A tragédia okát a cím már sugallja: napjainkban sajnos igen gyakori, hogy a lakáshitele miatt eladósodott tulajdonosnak hatósági felszólításra távoznia kell az otthonából. Nos, egy ilyen kilakoltatás történetét meséli el a mozgóképes alkotás. Azonban a film érdekessége, hogy a problémát nem csak a házából kiteendő Ilona asszony (Nagy Mari) szemszögéből láthatjuk, hanem a végrehajtó és az akcióba bevont rendőri és terrorelhárítási szervek oldaláról is. Mert mindegyik, ezen szervekhez tartozó szereplőnek is megvan a maga tragédiája, amelyet az alkotók szintén humoros, ironikus formában igyekeznek elénk tárni.

Ennek a több szemszögből láttatott történetnek a kiindulópontja az, hogy Ilona bizony a sokszoros felszólításra sem hajlandó elhagyni a házát, a kutyáival fenyeget, aztán azzal, hogy felrobbantja a lakást, majd pedig azzal, hogy végez magával. Az ügyfél ilyetén makacssága egyfajta lavinát indít el a szerveknél. A végrehajtó, Budai Richárd (Orosz Ákos) és az egyszerű közrendőr (Láng Annamária) után kénytelen a helyszínre vonulni a sintér, a túsztárgyaló (Török-Illyés Orsolya), magasabb szinten a rendőrség és a terrorelhárítás is. A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy Ilona háza körül az oda ugyan nem hívott, de Ilona mellett kiállni igyekvő aktivisták a Lakhatást, ne zaklatást! jelszavukat skandálva tovább nehezítik a szervek munkáját.

Az elárverezendő ház körül kialakult helyzet tehát amellett, hogy valóban tragikus, a szervek tétlensége, és az egyéni – egyre–másra felsejlő ― emberi tragédiák görbe tükörben láttatása miatt valóban szatirikus is. Hiszen kiderül, hogy az aktivisták vezetője, Vera (Mészáros Blanka) nem más, mint a végrehajtó Richárd testvére. Az ő ellentétüket súlyosbítja az édesapjuk (Znamenák István), aki, mint kiderül, a végrehajtó cég feje, és épp most próbálja „beidomítani” a fiát erre a munkára. Az apa és a lánya, illetve az apa és fia közötti konfliktus önmagában egy családi drámát sejtet, az apjáéval teljesen ellentétes elképzeléseket valló „tékozló lány” után ugyanis a fiú is lázadni kezd a felmenője ellen. Mert egy ponton túl már nem biztos, hogy tovább akarja vinni apja vállalkozását.

Hogy miért nem? Ilona elénk táruló sorsa miatt. Mert Ilonát is kezdjük – a végrehajtó Richárddal együtt – több szemszögből is megismerni. Miközben agresszív vénasszonynak tűnik, neki is megvan a maga tragédiája – az épp aktuális kilakoltatásán kívül is. Mégpedig a Londonban élő fia személyében. Az ő sejtetett, eléggé fura viszonyuk is épp elég egy élet tönkremeneteléhez, hát még, ha erre rájön egy hatósági eljárás.

S akkor még nem szóltam a számtalan mellékszereplő (akiket egytől egyig kiváló magyar színészek játszanak) szintén meglévő egyéni tragédiájáról. Az álmodozó rendőrnőnek a kialakult helyzetből és az állásából való elvágyódása, a rakodómunkások megélhetési problémái, a helyszínre érkezett, a síntérnek besegítő állatkerti alkalmazott kiszolgáltatottsága mind-mind önmagában is fájdalmas, és összességében egy társadalom sajnos igen negatív, kilátástalan helyzetét mutatja. Amin – és ezt az alkotók remekül érzékelték ― egyedül a humor, a problémák szatírába, abszurdba fordítása segíthet. Például az, hogy az álmodozó rendőrnő a holtpontra jutott kilakoltatási eljárás közben A nő a függöny mögött című regényt olvassa, miközben Ilona a függöny mögül kommunikál a hatóságokkal…

Az igen kis költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel készült Kilakoltatás március végén debütál a magyar mozikban. Ha tehetik, nézzék meg.

Gyürky Katalin

Exit mobile version