Mert egy gyékényen árulunk – Advent utolsó két hetének debreceni programjairól

Az idei debreceni adventi programsorozatért felelős Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. a népi hagyományok szempontjából fontos napon, Luca-napján, azaz december 13-án tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy mi minden várja még december 24-éig a városban élőket és a városba látogatókat.

A sajtónyilvános eseményen először Bíró Imre és zenekara teremtett Luca-napi hangulatot. Ezt követően Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: a sajtótájékoztatót nem véletlenül hirdették meg a „Mert egy gyékényen árulunk” jelmondattal, ugyanis csak azok „árulhatnak egy gyékényen”, akik valamilyen szinten megférnek egymással, s közösek a céljaik. S ha végigtekintünk az idei advent programsorozatán, amely időszak alatt már rengeteg mindent történt a városban, és még nagyon sok minden vár a tartalmas szórakozásra és minőségi vásárlásra vágyókra, épp ezt az összefogást tapasztalhatjuk meg a cívisvárosban. Annak lehetünk tanúi, hogy a Főnix Rendezvényszervező Kft. a különböző intézményekkel, valamint a város vezetése a város lakosságával összefogva együtt várja a szent karácsonyt, amely várakozáshoz a különböző egyházak páratlan, példaértékű együttműködése is hozzátartozik.

S hogy mi várható még Luca-napjától egészen december 24-éig Debrecenben, arról először a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, Bódor Edit beszélt. Bódor Edit kiemelte: eddig is páratlan élményben lehetett részük mindazoknak, akik például végigkövették az előző két adventi gyertyagyújtást és az azokat kísérő rendezvényeket, de most hétvégétől továbbra is rengeteg minden csalogatja a kikapcsolódni vágyókat. December 16-án és 17-én például a Kölcsey Központ fog helyt adni a GYÉKÉNY elnevezésű kézműves találkozónak és karácsonyi vásárnak, amely nem mással, mint a Debrecenbe kétszáz éve betelepült cukrászmesterre, s általa a cukrászmesterségre való megemlékezéssel indul. December 16-án 10 órakor ugyanis Debrecen cukrászdáinak felajánlásával egy ezerszeletes tortából is megkínálják a vásárba látogatókat. A tortaevést Karácsonynak éjszakáján címmel a Szeredás együttes koncertje követi, 14 órakor Bárdosi Ildikó és zenésztársai adventi és karácsonyi dalokat, énekeket, köszöntőket adnak elő, 16 órától pedig a Makám együttes mutatja be a legszebb karácsonyi énekeit. De nemcsak a 16-ai és 17-ei hétvége figyelemre méltó az ünnepvárás szempontjából. A két utolsó adventi gyertyagyújtást is számos program fogja kísérni a Kossuth-téren, s az egyházak közötti együttműködés jegyében 17-én a Hanuka-gyertyák is lángra fognak lobbanni. Ráadásul mostantól minden este zenés program is várja a Kossuth-téren megforduló közönséget, melyek közül kiemelkedik a december 15-én este 16 órától kezdődő, a debreceni Ady Endre Gimnázium diákjainak a műsora, s az ezt követő, 18 órától látható Debreceni Dixieland Jazz Band koncertje, vagy december 16-án a Régi Városházán a Debreceni Szabadkeresztény Gyülekezet zenekarának műsora 18 órától.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója főleg a hétvégi kézműves vásár kapcsán kért szót. Mint azt az igazgatótól megtudtuk, harmincegy kézműves fog bemutatkozni a Kölcsey Központban, ami gyakorlatilag harmincegy családot jelent. Nemcsak Debrecenből, hanem Püspökladányból és Hajdúnánásról is érkeznek erre a jeles alkalomra kézművesek, annak érdekében, hogy éltessék a hagyományt, és átmentsék a mesterségeik becsületét a következő nemzedékek számára is. S Jantyik Zsolt egy, a debreceni kézművesek számára örömteli hírt is megosztott a jelenlévőkkel: jövőre felújítják a debreceni Tímár-házat, ugyanis 120 millió forint támogatás érkezett erre a célra.

A december 16-17-ei hétvége egyik kiemelkedő eseményéről, a Karácsonyi Valceremóniáról Bíró Csaba, a Valcer Táncstúdió művészeti vezetője beszélt. Felszólalása előtt Barna Lilla és Budai Attila csodálatos tánca nyújtott ízelítőt a stúdióban folyó munkáról. Ezt követően Bíró Csaba elmondta: 1992 óta minden évben fellépnek az együtteseikkel advent idején, de amíg sokáig a Perényi-klubban, majd az Arany Bika Bartók-termében kaptak helyet ilyenkor karácsony tájt, most már pár éve a Kölcsey Központban mutathatják be, hogy mit is tudnak a kis és nagy táncosaik egyaránt. A táncosok életkorbéli és felkészültségbéli különbségei miatt két programmal is készülnek: december 16-án 14 óra 30 perctől a kicsiket, azaz az utánpótláscsoportok gálaműsorát lehet megtekinteni, 18 órától pedig a nagyobbak adják az igazi karácsonyi gálaműsort, ahol az ez évben létrejött produkcióikat mutatják be. Például az augusztus 20-ai Karneváléjre készült koreográfiájukat is újra láthatja a közönség. S ahogy Jantyik Zsoltnak, úgy Bíró Csabának is volt egy fontos bejelentenivalója: nagy örömmel osztotta meg a jelenlévőkkel a hírt, hogy 2018. május 12-és és 13-án a debreceni Főnix Csarnok fog helyet adni a társastánc Európa-bajnokságnak, amelyen természetesen a Valceresek is képviseltetik magukat.

Akik viszont még nem jövő májusra, hanem az idei adventre koncentrálnak, a teljes, szentestéig várható programsorozatról bővebb tájékoztatást a www.fonixinfo.hu oldalon találnak.

Gyürky Katalin

Exit mobile version