Méz, ami csökkenti a vércukorszintet? – Daróczi Lajossal készített interjúnkban erről is beszélgettünk

Fotó: Y-Food Kft.

A méz az emberiség egyik legrégebbi élelmiszere, édesítőszere és gyógyszere. Az ősi civilizációkban, az egyiptomiak, görögök és rómaiak is nagyra értékelték gyógyászati, vallási és kereskedelmi célokra használták. A középkorban fontos kereskedelmi árucikknek számított. Daróczi Lajossal az Y-Food Kft. ügyvezetőjével – aki egyébként az idei Bihari Számadó Napokon a Termékdíj első helyezettje lett – a méz jótékony hatásairól is beszélgettünk. Cégük egy különleges szabadalommal rendelkezik: gyógynövény-szirupokat itatnak méhekkel. 30 éves múltra tekint vissza a vállalkozás, ami családi üzemnek indult, mivel az édesapja is méhész. Zöld dió kivonatos méhtermékük humán klinikai vizsgálatokon is átesett, ami bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet.

Milyen jótékony hatásai vannak a méznek, miért érdemes fogyasztanunk?

Természetes energiaforrás: a méz természetes cukrokat (glükóz, fruktóz) tartalmaz, amelyek gyorsan felszívódnak, és gyors energiát biztosítanak. Különösen hasznos edzés előtt vagy után, fáradtság esetén.

Immunerősítő hatás: antioxidánsokat és antibakteriális anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében.

Köhögés és torokfájás csillapítása: természetes köhögéscsillapító, meleg (nem forró) citromos vízben vagy teában fogyasztva.

Antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságok: antibakteriális hatása révén kisebb sebek, horzsolások kezelésére is használható.

Emésztés javítása: segíthet enyhíteni a gyomorpanaszokat, elősegíti a bélflóra egyensúlyát, enyhe hashajtó hatású.

Bőrre is jótékony: hidratálja és nyugtatja a bőrt – gyakori összetevője természetes arcmaszkoknak és kozmetikumoknak. Antibakteriális hatása miatt pattanások kezelésére is alkalmas lehet.

Hogy látja, mennyire népszerű a méz, mennyire van jelen a háztartásokban?

Magyarországon a méz meglehetősen népszerű, és a fogyasztása évről évre nő, bár a nyugat-európai szintet még nem érte el. A háztartásokban való jelenléte jelentős, amit a vásárlási szokásokról készült felmérések is megerősítenek, de még mindig lemaradásban vagyunk az Európai Unió átlagától. Míg Nyugat-Európában az átlagos mézfogyasztás 2 – 2,5 kg, Magyarországon ez még nem éri el az évi 1 kg/fő mennyiséget. Vannak olyan Közel-Keleti országok, ahol az éves mézfogyasztás akár 30 kg/fő is lehet.

Miért lenne érdemes kiváltani a cukorfogyasztásunkat a mézre?

A cukorfogyasztás mézre való cseréje számos előnnyel járhat, mivel a méz a finomítottcukorral ellentétben nem csak szénhidrát, hanem értékes tápanyagokat és bioaktív vegyületeket is tartalmaz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a méz is cukor, így mértékkel kell fogyasztani. 

A környékünkön melyek a legelterjedtebb mézfajták?

Akácméz: az egyik legismertebb magyar mézfajta, magas vitamintartalmának és fertőtlenítő hatásának köszönhetően kiváló immunerősítő.

Repceméz: természetes módon gyorsan kristályosodik, emiatt krémméznek is tekinthető, fogyasztása kifejezetten ajánlott gyomorpanaszok esetén.

Napraforgóméz: sötétebb színe, intenzív illata miatt mézzel készült ételekhez kiváló. Összetétele a magas antioxidáns tartalom miatt előnyös belső gyulladásos panaszok kezelésére, méregtelenítéshez.

Vegyes virágméz: a vegyes virágméz különböző növények nektárjából készül, ezért számos hasznos hatóanyagot ötvöz magában. Ideális választás mindennapi fogyasztásra, immunerősítésre és akár még kisebb sebek kezelésére is alkalmazható.

Fotó: Y-Food Kft.

Úgy tudom, hogy fontosnak tartják a méz népszerűsítését a gyerekek körében, miért van erre szükség?

Minden évben megrendezik a Bihari Mézes Napot, idén milyen eredményekkel zárult a program?

A Bihari Mézes Napot immár XIII. alkalommal rendeztük meg. Szakmai elismertségét jelzi, hogy 5, határon túli és 6 hazai mézlovagrend is megtisztelte jelenlétével, illetve aktív résztvevője volt 2025. év Mézkirálynője. A színvonalas kulturális műsor mellett nagy érdeklődésre tartott számot a mézkóstoló és mézverseny, illetve a helyszínen különféle mézes termékek is árusításra kerültek. A meghirdetett „Szorgos Méhek” rajzpályázatra számos értékes pályamű érkezett. Örömmel láttuk, hogy a legfőbb célcsoportnak tekintett gyerekek körében is egyre nagyobb a téma iránti érdeklődés.

Mennyire népszerű manapság a méhészet, sokan foglalkoznak ezzel a környékünkön?

Környékünkön, Biharban, 110-120 méhész tevékenykedik. Sajnos az utóbbi években egyre nehezebb gazdasági körülmények között. A méz ára évek óta tartósan alacsony, míg a termelési költségek az inflációval együtt nőnek. A méhészet nem könnyű megélhetési forma, azonban megfelelő kitartással és anyagi lehetőségekkel életpályául szolgálhat.

Milyen volt az idei szezon a méhészek számára?

Röviden katasztrófális, a tavasz késett, az akác jó része elfagyott, az ezt követő szárazság miatt a napraforgó is keveset mézelt. A természetes méhlegelők jó része is a szárazság miatt nem biztosított megfelelő hordási lehetőséget. A nyugat – európai piacokat telítette a korábbi években az Ukrajna felől érkező méz, illetve sajnálatos probléma, hogy míg számos alapvető élelmiszert a kedvezményes áfa kulcs szerint értékesíthető, addig a méz még mindig a legmagasabb 27 %-os áfával terhelten forgalmazható.

Milyen elismerésben részesült a cég a Bihari Számadó Napokon?

Cégünk az Y-Food Kft 2025. évi Termékdíj 1. helyezés elismerésben részesült, melyet az itt bemutatott Citromfű „TöbbmintMéz” termékünkkel érdemeltünk ki. E termék feszültségoldó, alvászavarokat mérsékli, nyugtató, görcsoldó, így fogyasztása a mai stresszes világban igencsak indokolt.

Milyen termékeket állítanak elő és mi mindenre jók ezek?

A „TöbbmintMéz” termékcsaládunk (hivatalos nevükön a gyógynövény-kivonatos méhtermékek) több, mint 10 féle terméket tartalmaz.

A teljesség igénye nélkül:

Exit mobile version