Magyarország húsipari problémái, a fogyasztói szokások, valamint az ezekre megoldásokat nyújtó új koncepciók megvitatására gyűlt össze az iparág és a Debreceni Egyetem több képviselője kedden a Böszörményi úti Campuson. Az intézmény kapcsolati rendszerével, valamint tudományos hátterével tudja támogatni a húsipar fejlődését.
A rendszerváltás óta Magyarország húsipara jelentősen romlott, mely részben a privatizáció okozta külföldi felvásárlásoknak köszönhető, részben az import húsipari termékek alacsonyabb árának. Jávor András rektorhelyettes szerint ezeket a korábbról visszamaradt technikai és gazdasági hiányosságokat érdemes újra átgondolni, melyre a találkozó most tökéletes támpontot nyújthat az ipar szereplői számára.
A magyar húsipar az ország élelmiszeriparának mintegy 20 százalékban teszi ki, és a piacon az import termék nagyobb arányban fellelhető. Nábrádi András, a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének igazgatója szerint ennek javítására lehet nagy segítség az intézmény kapcsolati, és tudományos háttere a piac szereplőivel közösen együttműködve.
A találkozón az iparág szereplői közül feldolgozók, tenyésztők, szakági kamara képviselők, állatorvosok, és olyan szakemberek vettek részt, akik aktuálisan látják a húsipar aktuális helyzetét. A piac és az egyetem közös együttműködésének köszönhetően a piaci szereplők olyan javaslatokat készíthetnek a jövőben, amelyeket továbbítva a döntéshozók részére, az ipar megfelelő jogi, és gazdasági hátterét hozhatják létre.
Fotók: Balló Béla
