Ölési engedély – James Bond, a magányos ügynök

Fotó: Tutor Linda

James Bond az a titkosügynök, aki saját nevén szokott bemutatkozni, így kevésbé titkos, mint amilyen tehetséges ügynök. 33 éve mutatták be a mozik először Magyarországon filmjét.

Azért az 1989-es, 16. James Bond film jutott el először hazánk filmszínházaiba, mert ekkor történt a rendszerváltás, előtte az oroszokat is lenyomó brit kémekről szóló filmek nem tartoztak a megtűrt kategóriában. Az új szelek viszont ekkor befújták ezt a művet, és általa James Bondot Magyarországra.

Több okból is rendhagyó ez az epizód. Itt Timothy Dalton játssza a címszereplőt, aki csak két filmben szerepelt. Nála sokkal jobban kötődik a szerephez az első James Bond, Sean Connery vagy a következő, Pierce Brosnan. Fontos, hogy nem történik reboot minden színészváltásnál, hanem a kánon részei maradnak a korábbi filmek is. Ez azért lehetséges, mert eredetileg Ian Fleming regényeiből és novelláiból adaptálták a mozifilmeket, és míg a papíron Bond nem öregszik, az őt megszemélyesítő színészek már nagyon is. Például Sean Connery, aki 1962-től 1971-ig volt Bond, már 2020-ban elhunyt.

A másik ok, amiért különleges A magányos ügynök című film, hogy nem egy küldetést teljesít a főhős, hanem személyes bosszúhadjáratát követhetjük végig. Ugyanis a barátja, Félix esküvőjéről ugranak el lekapcsolni egy kolumbiai drogbárót. Kétmillió dollárt ajánlva annak, aki segít neki, egy korrupt rendőr megszökteti a bűnözőt, és bosszút áll Félixen, megöli annak mennyasszonyát. Bond elégtételt akar venni a gyilkosságért, ezért üldözőbe veszi a gazfickót…

A harmadik ok, hogy jelen esetben előbb volt a mozgóképes változat, mint a regény. Ez már nem Ian Fleming regényeiből készült, hanem eredeti történet, amit később regényként is megírtak.

A negyedik érdekesség, hogy kétféle magyar szinkron is készült a filmhez. Bár ez nem ritka. Többször is előfordult ezekkel a filmekkel, hogy újraszinkronizálták őket. Az első a mozis vetítéshez, a második a VHS- és DVD-kiadáshoz készült.

Az epizód eredeti címe, a License to Kill onnan ered, hogy a 00-ás ügynökök fel vannak hatalmazva a gyilkolásra (James Bond a 007-es ügynök), azonban itt most James felmond, ami által visszavonják ezt az engedélyt. A magyar cím sokkal egyszerűbb, magányos ügynök. Ez már csak azért sem helytálló, mert a filmjei híresek a Bond-lányokról. A Bond-lányok fogalommá nőtték ki magukat, és azokat a szereplőket jelölik, akik egy-egy részben beleszeretnek az ellenállhatatlan titkosügynökbe. A leghíresebbek közülük Kim Basinger, Monica Belucci és Teri Hatcher. Bár a ’60-as, ’70-es évekbeli filmekben több ágyjelenet előfordult, itt ez minimális az akkor tomboló AIDS-járvány miatt.

Sajnos ezután hat évig nem készült új James Bond film különböző jogi és emberi tényezők miatt. Ilyen hosszú kiesés csak a két legutóbbi, a 24. és 25. rész között történt a koronavírus miatt.

Nem az a tipikus kémtörténet, mint a legtöbb James Bond film, de éppen ez teszi még tizenhatodikként is érdekessé. A kötelező elemek, mint például a Bond-lányok, feltűnnek, így nem marad azokban sem hiányérzet, akik a jelenleg 25 filmből álló sorozat részének tekintik ezt a művet.

A nyitóképen látható Élni és halni hagyni című 1973-as James Bond-film felújított változata megvásárolható a Fórum Debrecen Bevásárlóközpontban található Media Markt üzletben.

Exit mobile version