Palkovics: 2022 második felére lesz saját gyártású vakcinánk

A gyártási és fejlesztési bázis Debrecenben lesz, azon belül is az egyetem részeként a Debreceni Egyetem Ipari Parkjában fog felépülni, tartósan lehetővé téve a biztonságos hazai oltóanyag-ellátást.

Magyarország 2022 második felében már saját koronavírus elleni vakcinát fog tudni gyártani –jelentette ki Palkovics László csütörtökön Debrecenben. A Hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara székházában tartott sajtótájékoztatón az innovációs és technológiai miniszter elmondta, a mintegy 55 milliárd forintos beruházás részeként 2024-re létrehoznak egy nagyobb Nemzeti Oltóanyaggyárat, ahol a lakosság egészségének megóvásához szükséges különféle oltóanyagokat állítanak majd elő, 2022-ben pedig egy kisebb, kifejezetten a covid elleni vakcina gyártására alkalmas Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat. Utóbbi körülbelül 6 és fél milliárdba fog kerülni.

A miniszter hangsúlyozta, az oltóanyagok esetében az importkitettség csökkentése nemzetstratégiailag kiemelt érdek. –Én azt gondolom, egy ilyen gyár nem csak megment minket a jövőben egy hasonló járvány következményeitől, hanem munkahelyeket is teremt – tette hozzá.

Emlékeztetett: hazánkban majdnem 100 évig, egészen a ’90-es évekig gyártottak humán oltóanyagot. Azonban a privatizáció a gyógyszeripart is nagymértékben érintette, és többségében felszámolta ezt a tevékenységet.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora elmondta, jó ütemben haladnak, a koronavírus elleni vakcina fejlesztéséhez kapcsolódó állatkísérleteken már túl vannak. Hozzátette: a gyár nem csak Magyarország, hanem egész Közép-Kelet Európa lakosságát képes lesz kiszolgálni vakcinával.

Exit mobile version